Tabascopizza

Den här pizzan är för alla som, precis som jag, älskar het mat. Tabasco närmare bestämt!

I samband med Arvid Nordqvist

Jag älskar pizza och är så hardcore att jag till och med har köpt en pizzaugn för hemmabruk. Jag älskar att inte köra på allt för klassiska pizzor och leker alltid loss med olika toppingar. Här körde jag en färstopping med hetta från vanlig Tabasco. Jag älskar även att droppa Tabasco över den färdiga pizzan eftersom det ger en piggare boost precis innan jag hugger in.

Tabasco

Både jag och sambon älskar alla typer av chilisåser och har alltid Tabasco Original hemma. Mest använder vi den för att droppa över mat vi vill hotta till men den är även jättegod att röra ner i majonnässåser eller yoghurtsåser. De funkar på de flesta av pizzor, jag tycker t ex att hettan är magisk tillsammans med en ananaspizza (jaa, jag älskar ananas på pizza).

Glöm inte bort att Tabasco har flera olika såser, från mildare till riktigt heta, så smaka dig fram till din favorit.

Pizzadeg

Det finns en rad olika recept på pizzadeg att använda och du har säkert redan din favorit. Du kan även köpa kyld pizzadeg i din vanliga matbutik, eller ännu hellre från din lokala pizzeria. Det här receptet använder jag väldigt ofta. Det ska jäsa en hel del men pizzorna blir också härligt fluffiga.

Recept: Tabascopizza

4 pizzor

Deg
6 dl ljummet vatten
12,5 g jäst, (1⁄4 paket)
ca 12 dl vetemjöl special
1 msk rågmjöl
2 tsk agavesirap
1 msk salt

Topping
1 burk krossade tomater
300 g vegofärs, t ex soja- eller ärtfärs
0,5 dl ajvar
1 msk paprikapulver
Tabasco, efter smak
salt
1 grön paprika, finhackad

Servering
Tabasco

1. Blanda 4 dl vatten, jäst, 6 dl vetemjöl och rågmjöl i en skål. Plasta in och låt vila i 1 1⁄2 timme.
2. Tillsätt resterande vatten, vetemjöl och agavesirap. Knåda degen i en hushålls- assistent i 2 minuter. Tillsätt sedan saltet och knåda i ytterligare 8 minuter. Känns den för klibbig är det bara att tillsätta mer vetemjöl.
3. Olja in en skål med olivolja och lyft över degen i skålen. Plasta in och låt jäsa i 45 minuter.
4. Vänd ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Låtsas att degen har fyra kanter och vik in dem mot mitten. Var ganska bestämd. Lyft över degen i bunken igen. Plasta in och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
5. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut varje deg- bit till en rundel på lätt mjölat bakbord. Lägg över på bakplåtspappersklädda plå- tar och täck med en kökshandduk. Låt jäsa i ytterligare 1 timme.
6. Blanda samtliga ingredienser till färsfyllningen.
7. Sätt ugnen på 250 grader. Om du har en pizzasten lägger du in den nu så att den blir riktigt varm.
8. Bred ut ett ett lager krossade tomater på degrundlarna. Fördela färsen över och strö över finhackad paprika.
9. Grädda i 8-12 minuter så att pizzan får ordentligt med färg.
10. Ta ut och droppa över extra Tabasco. Hugg in!