Jordgubbsgalette



En galette är en öppen paj som bakas utan pajform. Fylld med sommarens rubiner blir det här snabbt en efterrättsfavorit.

8 bitar

Pajdeg
150 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
½ dl strösocker

Fyllning
200 g jordgubbar, i bitar
1 äpple, i bitar
1 citron, rivet skal
2 tsk kardemummakärnor, mortlade
2 msk strösocker

Pajdeg

Nyp ihop ingredienserna till degen i en bunke. Plasta in och låt vila i kylskåpet i minst 30 min.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en cirkel, några millimeter tjock. 
Blanda jordgubbar, äpple, rivet citronskal och kardemumma. Fördela blandningen över botten men lämna ca fem centimeter runt kanten. Vik upp kanterna över frukten och strö socker över. 
Grädda i ugnen i 180 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde eller glass.