Annons
Cape Ad

Veganska köttbullar med gräddsås och potatismos

Här är recept på de legendariska veganska köttbullarna som serveras på Gustav Johanssons (Jävligt gott) veganska restaurang ChouChou.

Recept och foto: Gustav Johansson

ChouChou

Vad: Vegansk restaurang med buffé, à la carte, bakverk, vin och drinkar
Var: MOOD-gallerian, Regeringsgatan 48 i Stockholm Instagram: @chouchousthlm
Hemsida: chouchou.se

Recept: Veganska köttbullar med gräddsås och potatismos

4 portioner

Veganska köttbullar
400 g formbar vegofärs
1 msk rapsolja
1 gul lök, finhackad
1 1⁄2 msk god grönsaksfond
1 msk mörk kinesisk soja
1⁄2 msk mald kryddpeppar
smör att steka i, mjölkfritt
salt
svartpeppar

Gräddsås
4 dl havregrädde
1 1⁄2 msk grönsaksfond
1 msk svartvinbärsgelé (med pektin)
1 msk mörk kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
5 torkade enbär
salt
svartpeppar

Pressgurka
1 stor färsk gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12 %)
1 dl vatten
3 msk strösocker
1⁄2 krm vitpeppar
en liten näve hackad persilja

Rårörda lingon
3 dl färska lingon
1–1 1⁄2 dl socker

Potatismos
1 kg mjölig potatis
1–2 dl havregrädde
2–3 msk kallpressad rapsolja eller mjölkfritt smör
1 krm mald muskot
salt
vitpeppar efter smak

Veganska köttbullar
1. Tina den formbara färsen genom att låta den ligga
i rumstemperatur ca 45 minuter.
2. Blanda ner löken och alla övriga ingredienser i färsen och blanda för hand. Smaka av färsen. Den ska inte vara för starkt kryddad, men ha en ganska tydlig karaktär av lök, kryddpeppar och mustighet.
3. Forma små bollar, ca 2 cm i diameter, tills smeten är slut.
4. Värm en stekpanna och stek köttbullarna i om- gångar i rikligt med matfett på hög värme tills de har fått fin färg och känns fasta.
5. Ta ut dem ur stekpannan och tillaga gräddsåsen i stekresterna från köttbullarna.

Gräddsås
1. Häll ner alla ingredienser till gräddsåsen i stek- pannan som du nyss stekte köttbullarna i och låt koka ihop tillsammans i 2–3 minuter.
2. Smaka av med salt och peppar och låt köttbullarna koka med på nytt den sista minuten.

Pressgurka
1. Skölj gurkan eller skala den om du vill. Skiva den
i tunna skivor med en kniv, osthyvel eller mandolin.
2. Lägg skivorna på en tallrik eller på en skärbräda och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik eller bräda tätt över dem så att de ligger i press och ställ något tungt på. Låt pressas i ca 30–40 minuter så att de vätskar ur en del.
3. Blanda ihop resten av ingredienserna till en kall lag som du vispar tills sockret har löst sig. Häll av den utpressade vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen.
4. Häll ner i en ren glasburk och låt stå i kylskåp minst en timme innan servering.

Rårörda lingon
1. Blanda lingon och socker i en skål och mosa dem med en gaffel. Om de är frysta får du kanske värma dem lite kort i mikron eller i en kastrull så att de går att mosa.
2. Smaka av med mer socker eller lingon tills du hittar en nivå på syran som du gillar. Klart!

Potatismos
1. Skala, tärna och koka potatisen mjuk. Låt ånga av en stund i ett durkslag.
2. Mosa eller passera potatisen med smör eller rapsolja och rör varsamt ner muskot, salt och vitpeppar. Vispa inte för kraftigt, då kan moset släppa för mycket stärkelse och börja bli klistrigt.
3. Blanda ut med havregrädde tills du får en konsi- stens du gillar.