Bakade vegetariska tacos med ärtkräm

Jag blev så glad när jag såg den här idén: gratinerade, fyllda tacoskal! Genialt! Här fylls de med en klassisk mexikansk bönröra och serveras med ett klimatsmart alternativ till avokadokräm.

4 portioner

1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, finhackad
2 röda chili, finhackade
3 burkar kidneybönor eller svarta bönor à 400 g, ca 9 dl kokta
3 tomater, hackade
2 tsk mald spiskummin
2 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
olja att steka i

10 hårda tacoskal
ev. riven ost, t ex mjölkfri

Ärtkräm med lime
3 dl gröna ärtor, frysta
2 lime, rivet skal och saft
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, riven
ev. 1-2 msk vatten
salt
svartpeppar

Till servering
färsk koriander
finhackad röd chili

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Fräs gul lök, vitlök, paprika och chili i lite olja tills löken har mjuknat.
3. Rör ner sköljda kidneybönor, tomat, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Mosa sönder en del av bönorna och rör runt till en krämig röra.
4. Fyll tacoskalen med röran och ställ dem i en ugnsform. Strö eventuellt över riven ost.
5. Gratinera tacoskalen i 10 minuter.
6. Servera tillsammans med ärtkrämen, koriander och finhackad chili.

Ärtkräm med lime
Skölj ärtorna i varmt vatten så att de tinar. Mixa sedan med övriga ingredienser till en hyfsat slät smet. Späd med vatten om det behövs.