När jag var liten gjorde min pappa en rätt som han kallade ärtcarbonara. Det var grädde, bacon och ärtor och jag älskade den. Här har jag gjort om den till en vegetarisk variant. Den rökiga baconsmaken fixas med rökt paprikapulver.
Portionen under tian
I Portionen under tian (Ordfront förlag) bjuder Hanna Olven- mark på över 50 vegetariska recept där varje portion kostar max 10 kronor.
Recept: Vegetarisk ärtcarbonara
4 portioner
2 gula lökar, finhackade
olja
1 tsk rökt paprikapulver
4 dl grädde, t ex havregrädde
1 grönsaksbuljongtärning
600 g gröna ärtor, frysta
salt
svartpeppar
pasta för 4 personer
ev. lite riven, smakrik ost till servering, t ex mjölkfri
1. Börja koka upp vattnet till pastan.
2. Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna med olja. Fräs den gula löken i oljan, häll i paprikapulvret och låt fräsa på medelvärme i några minuter tills löken är riktigt mjuk.
3. Slå på grädden och smula ned buljongtärningen. Lägg i ärtorna.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. När det är ca 1 minut kvar av koktiden på pastan, häll av vattnet och lägg pastan i såsen. Låt puttra den sista tiden i såsen.
5. Smaka av med salt, rejält med svartpeppar och servera gärna med lite smakrik ost till.