Vegansk Tigerkaka

I Sverige heter denna kaka just tigerkaka men utomlands kallas den istället zebrakaka eller marmorkaka, vilket också är fantastiskt fina namn.

I Karolina Tegelaars bakbibel Vegansk bakning finns allt du kan önska dig av småkakor och mjuka kakor, pajer, vetedeg, muffins, glass och mycket mer.

10 bitar

140 g mjölkfritt margarin
1 apelsin, rivet skal
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl strösocker
1 ½ dl aquafaba
¾ dl vatten
2 msk kakao

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smöra och bröa en sockerkaksform eller limpform på omkring 2 liter.
3. Smält margarinet och riv ner apelsinskalet i margarinet.
4. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
5. Vispa upp strösocker och aquafaba tills det blir vitt och pösigt. Rör ner vetemjölsblandningen och vattnet försiktigt och när det är inkorporerat vänds det smälta margarinet in i tre omgångar.
6. Ta bort en tredjedel av smeten och tillsätt kakao. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten.
7. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.