Grilled cheese med Hot Hon’y

Den här frasiga och smältande goda toasten är perfekt på fredagkvällen. Ett lyxigt snack som även blir en enkel middag.

Den här smältande goda mackan görs med pitabröd men går självklart att göra med formfranska också. De serveras med en sötstark drizzle att ringla över. Här används vegansk ost och agavesirap som ett veganskt alternativ till honung.

Följ Seiran

Instagram: @saltochtahini & @saltandtahini
Tiktok: @saltandtahini
Hemsida: www.saltandtahini.com 

Recept: Grilled cheese med Hot Hon’y (vegetarisk)

2 portioner

2 pitabröd
3-4 skivor ost, gärna två sorter, här används vanlig och cheddar (t ex växtbaserad)
1/3 tsk nigellafrön
1-2 msk smör, t ex mjölkfritt

Hot Hon’y (het agavesirap)
1 dl agavesirap
1 tsk heta chiliflakes
2 tsk aleppochili (eller andra milda chiliflakes)
en nypa havssalt

Toppa med
parmesan, t ex mjölkfri
färsk timjan eller persilja

Servera med
vitlöksyoghurt
pickles

1. Lägg alla ingredienser till sirapen i en kastrull över medelvärme, rör om ofta tills det börjar bubbla. Sänk värmen till låg och låt puttra i 10 minuter under omrörning. Ställ åt sidan och låt svalna helt. Förvaras i glasburk med tättslutande lock i rumstemperatur i upp till 4 veckor.
2. Skär pitabröden så att du har dem i två delar, du kan även låta överdelen sitta kvar i ena kanten.
3. Bre smör på utsidan av båda bröddelarna. Lägg botten med den smörade delen nedåt, lägg ost i ett jämnt lager ovanpå och strö över lite nigellafrön (inte för mycket då det kan bli bittert). Lägg över toppskivan med den smörade sidan uppåt.
4. Hetta upp en stor stekpanna över medelvärme och lägg i bröden, stek tills botten blivit gyllenbrun. Vänd bröden och stek någon minut. För att hjälpa osten att smälta han du ha i några droppar vatten i pannan och täcka över med ett lock. Då kommer osten att ångas och smälta fint.
5. Ta bort från pannan när osten smält och båda sidor har fått fin gyllenbrun färg och blivit krispiga.
6. Skär bröden på mitten och ringla över lite av agavesirapen. Toppa gärna med lite mer nigellafrön, parmesan och timjan eller persilja. Servera med vitlöksyoghurt och pickles.