Boeuf Bourguignon är en fransk köttgryta och en väldigt robust sådan. En långkokt sak med rödvin, svamp och lök. Det blev Julia Childs absolut mest kända rätt och hon använde ofta den som exempel eftersom den innehåller många olika franska matlagningstekniker. Det är ett ganska omständligt recept, men resultatet är fantastiskt.
Julia Child var och är en de största matlegenderna någonsin och såg bland annat till att väcka amerikanernas kärlek till mat och då främst fransk mat. Hon släppte sin första bok ”Mastering the art of french cooking” 1961 tillsammans med kollegorna Simone Beck och Louise Bertholle. En milstolpe i mathistorien som banade väg för ett matorakel av rang. Här har vi vegofierat ett av hennes mest kända recept – den franska köttgrytan Boeuf Bourguignon.

Julia på HBO Max
På HBO Max har de nu serien Julia där man får följa Julias liv och karriär. Riktigt mysig serie. Du kan även kolla in filmen Julie & Julia som också följer Julias liv på ett sätt. Den är med Meryl Streep och Amy Adams.

Det goda franska köket
”Mastering the Art of French Cooking”
tog över 10 år att framställa och var en
maffig pjäs på 732 sidor som refuserades
av alla bokförlag. Det vill säga ända
tills Judith Jones på Knopf fick den i sina
händer. Efter mycket tjat från Judiths
håll gav förlaget med sig och succén var
ett faktum. Boken sålde mer än någon
annan kokbok, ett rekord som slogs
först 25 år senare av en annan legend –
Martha Stewart. 1970 kom uppföljaren.
Recept: Julia Childs Boeuf Bourguignon
6 portioner
150 g rökt tofu, fint tärnat
1 msk olivolja
900 g vegokött, t ex Anammas filéer, Oumph, tempeh eller sojabitar
1 morot, skivad
1 gul lök, skivad
300 g rödbetor, skalade och klyftade
1 tsk salt
svartpeppar
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad, smulat
Bräserade steklökar
20 små steklökar, skalade
1 ½ msk smör, t ex mjölkfritt
1 ½ msk olivolja
1 dl grönsaksbuljong
½ lagerblad
½ tsk torkad timjan
salt
svartpeppar
Sauterade champinjoner
2 msk smör, t ex mjölkfritt
1 msk olivolja
500 g champinjoner, skurna i fjärdedelar
salt
svartpeppar
Fräs tofun i olivoljan tills den får fint med färg. Använd dig av en ordentlig gjutjärnsgryta om du kan.
Vänd ner vegoköttet och låt även det få färg. Det tar några minuter.
Rör ner morot, gul lök, rödbetor, salt, svartpeppar och vetemjöl. Låt fräsa på i2 minuter.
Häll nu på rödvin, vatten, buljongtärningar, tomatpuré, vitlöksklyftor, timjan och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock i 20-30 minuter eller rödbetorna är mjuka.
Sila ner buljongen i en kastrull. Lägg över vegokött och rödbetor på en tallrik så länge. Koka ner buljongen till ungefär hälften. Det tar ett tag, men koncentrerar smakerna ordentligt. Smaka av med mer salt och peppar.
Bräserade steklökar
Stek lökarna i smör olivolja tills de har fått färg runt om. Häll på buljong och kryddor. Sätt på ett lock och låt lökarna sjuda i 30 minuter eller tills de är mjuka.
Sauterade champinjoner
Stek champinjonerna i smör och olja tills de får fint med färg. Det tar kanske 10 minuter. Krydda med salt och peppar.
Vänd ner vegokött, rödbetor, bräserade lökar och sauterade champinjoner i såsen. Servera som den är eller tillsammans med pressad potatis.
Foto: Sanna Lindberg