”Tofuricotta” med pesto och rostade tomater

Nej, det här är inte ricotta, det är en tofukräm. Men den är så god på toast, toppad med pesto och rostade tomater.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

”Tofuricotta” med pesto och rostade tomater

4 portioner

”Ricottakräm”
400 g fast tofu
0,5 dl näringsjäst eller riven ost
2 msk olivolja
ev. 2 msk vatten
1 citron, rivet skal
1 vitlöksklyfta, riven
salt
svartpeppar

2 askar cocktailtomater olivolja
4 skivor surdegsbröd
färdig pesto, t ex växtbaserad

1. Mixa ihop samtliga ingredienser till ricottakrämen i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Blanda cocktailtomater med lite olivolja, salt och peppar på en plåt. Rosta i ugnen i 15 minuter eller tills de har fått ordentligt med färg.
4. Stek eventuellt brödskivorna i lite olja så att de får fint med färg. Toppa med ”ricottakrämen”, pesto och rostade tomater.