Kan man dejta över kostgränserna?

En av fyra svenskar föredrar att umgås med personer med liknande matvanor som de själva visar en undersökning av svenskar, genomförd av Statista på uppdrag av Oatly.

En av fyra svenskar föredrar att umgås med personer med liknande matvanor som de själva visar en undersökning av svenskar, genomförd av Statista på uppdrag av Oatly.

Vegan, allätare eller flexitarian? Fler kost-etiketter letar sig in i vårt vardagsspråk, men frågar men svenskarna själva om behovet av att sätta en etikett på sin diet svarar 81 procent att det är något de kan vara utan.

Trots det föredrar en av fyra att umgås med personer som har samma eller liknande matvanor som de själva. 38 procent svarar att matvanor är viktiga hos en potentiell partner. Hos de som identifierar sig som veganer är siffran ännu högre, 53 procent.

Björn Hedensjö

Vi tog chansen att ställa några frågor till Björn Hedensjö som är legitimerad psykolog, författare och journalist. Tillsammans med Lina Thomsgård driver han Sveriges största vetenskapspodd Dumma Människor som berör ämnen kring mänskligt beteende och psykologi. Han syns ofta i TV som expert inom områdena sociala interaktioner och beteendemönster. Björn driver en privat psykologmottagning för klinisk behandling i Stockholm.


Var det något i studien som förvånade dig?
– ”En sak som absolut förvånade mig var att andelen som identifierar sig som antingen vegan eller vegetarian var så liten jämförelsevis, med tanke på de senaste årens stora fokus på klimatet.”

Det här med att dejta ”köttätare” som vegan eller vegetarian är ofta uppe för diskussion i sociala medier. Vilka är de största hindren för människor när det kommer till kost och dejting?
– ”Kost är ju en stor del av både ens vardagsliv och ens identitet, så det kan definitivt bli trassligt på massa sätt om man inte är synkade kostmässigt. Dels när det handlar om enkla vardagsbeslut som vad man ska äta till fredagsmyset, men det kan ju också bli gräl om rent ideologiska saker.”

Finns det en fördel med att dejta över kostgränserna eller ska man hålla sig till veganer som vegan och till köttätare som köttätare?
– ”Jag har faktiskt svårt att se några uppenbara fördelar att dejta över kostgränserna, förutom att man förstås får ett större urval av personer att dejta och att man får öva på tolerans för folk som tänker annorlunda än en själv på ett väldigt handgripligt sätt.”

Är det en bra strategi att gå in i ett förhållande med tanken att ”omvända” en köttätare?
– ”Det kan absolut vara en vettig strategi om man har en stark ideologisk övertygelse och ser det som en vinst att omvända personer till sin sak. Alla bra relationer bygger på kompromisser, att faktiskt förändras åtminstone lite grann ingår när man blir tillsammans med någon. Med det sagt, utgångspunkten att man ska göra om sin partner till sin egen avbild brukar inte ge så bra prognos för en långsiktigt stabil och lycklig relation. Tvärtom är acceptans för olikhet något man brukar jobba med i exempelvis parterapi.”

När man går på en första dejt, är ens kosthållning något man borde vara öppen med från start, eller ska man ta upp det senare?
– ”Det är väl känt från forskning om relationer att det är bra att vara överens om grundläggande principer och normer med sin partner, och om kosten är en viktig del av identiteten som det är för många är det bra att vara öppen med det tidigt. Inte nödvändigtvis på första dejten, men gärna i början.”


Om undersökningen
Enkätundersökningen kring kosthållning och fördomar genomfördes i februari och mars 2022 av Statista på uppdrag av Oatly. Undersökningen genomfördes i Nederländerna, Finland och Sverige. I Sverige deltog ett representativt urval av 1060 personer.