Återvinningens dag: Ät matrester och gammal mat!

Imorgon torsdag är det Återvinningens dag. Här ger Paradiset sina bästa tips på hur du minskar matsvinnet… och en grym matsvinns-smoothie!

paradiset2Mat står för ungefär 25 procent av människans klimatpåverkan och i Sverige slängs hela 1,2 miljoner ton ätbar mat årligen, helt i onödan. Enligt en ny rapport från Nordiska ministerrådet står konsumenterna för en större del av matsvinnet, mer än både producenter och handeln. I samband med Återvinningens dag uppmanar Paradiset, Skandinaviens största matbutik för ekologiska och naturliga produkter, alla att minska matsvinnet.

– Hela 28 procent av det vi idag slänger i våra sopor är ätbar mat. Många tror att mat blir farlig efter bäst före-datumet, men ofta håller maten mycket längre än så. Gör en förrätt av resterna, mixa ihop till en soppa eller frys in och ta med som matlåda. Det är viktigt att man använder sina sinnen: titta, lukta och smaka. Känns maten okej, då kan man absolut äta den, säger Johannes Cullberg, grundare och VD, Paradiset.

1. Skär upp och frys in frukt och grönsaker. Använd sedan dessa till smoothies eller soppa!
2. Hacka upp färska örter som snart vissnar och frys in i en burk.
3. Köp mat med kort bäst före-datum om du ska äta den inom en snar framtid. Då gör du en insats för miljön.

Smoothie

1-2 nävar grönkål
1 näve bladspenat
1 mindre päron
3-4 cm
0,5 äpple
1 citron
ca 1-2 dl mjölk, t ex havre-, soja- eller nötmjölk
0,5 banan

Skär frukten i bitar. Mixa samtliga ingredienser och späd med vatten om så önskas. Ingredienser kan självklart bytas ut eller minskas ner. För en mer matigare smoothie kan man mixa i en näve mandlar eller cashewnötter. Smaka av! Toppa med kokosflingor eller nötter som du har i torrförådet och servera.

Receptbilder: Frida Hammar