Stroganoff med rostad sötpotatis och röda linser

En stroganoff på nytt sätt… med sötpotatis! En mustig gryta som går utmärkt att frysa in.

Recept: Julia Tuvesson Foto: Miriam Preis

Glöm inte att följa Julia Tuvesson på instagram @tuvessonskan och kolla in hennes hemsida här.

Recept: Stroganoff med rostad sötpotatis och röda linser

4 portioner

1 sötpotatis à 350 g
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, grovriven
1 tsk paprikapulver
2–3 msk tomatpuré
1 burk konserverade körsbärstomater à 400 g
1 burk passerade tomater à 400 g
1 dl torra röda linser, sköljda
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk dijonsenap
2 dl vatten
1 1⁄2 dl grädde, t ex havregrädde
salt
svartpeppar
rapsolja, till stekning

Tillbehör
kokt ris, matvete alternativt havreris
cornichoner eller saltgurka
grovhackad persilja eller koriander
ev. crème fraîche, t ex Oatly Turkisk eller Planti Cooking Fraiche ev. citron

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala sötpotatisen och dela den i mindre bitar. Ringla över olja och låt rosta i mitten av ugnen ca 20–30 minuter tills sötpotatisen blivit mjuk och fått lite färg.
3. Stek gul lök, vitlök och morot i rapsolja i en gryta tills mjukt.
4. Tillsätt paprikapulver och tomatpuré och låt steka ytterligare 1-2 minuter. Ha i de konserverade tomaterna samt de passerade tomaterna. Krossa tomaterna försiktigt med en träslev. Ha även i de röda linserna, buljong, dijonsenap och vatten. Låt småkoka ca 15 minuter tills linserna mjuknat.
5. Ha i den rostade sötpotatisen samt grädden. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera din stroganoff med kokt matvete, havreris eller ris. Toppa med cornichoner eller finhackad saltgurka vid servering samt finhackade örter och eventuellt en klick crème fraîche samt citron.