Recept: Vegetarisk saffransgryta med parmesankräm
4 portioner
2 msk olivolja
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 purjolök, skivad
2 potatisar, i bitar
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
1 tsk paprikapulver
1 paket saffran
2 dl vitt vin, kan ersättas med vatten
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kronärtskockshjärtan à 400 g
1 burk vita bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
salt
svartpeppar
Parmesankräm
2 dl crème fraîche, t ex soja- eller havrebaserad
1 dl riven parmesanost, t ex växtbaserad
svartpeppar
Servering
surdegsbröd
1. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs gul lök, vitlök och purjolök tills den mjuknar något.
2. Rör ner potatis, tomatpuré, krossade tomater, paprikapulver, saffran, vitt vin, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt puttra på i ca 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.
3. Skölj kronärtskockshjärtana och skär i klyftor. Vänd ner tillsammans med vita bönor.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Rör ihop ingredienserna till parmesankrämen.
6. Stek eventuellt surdegsbrödet gyllene i lite olja.
7. Servera saffransgrytan tillsammans med parmesankräm och surdegsbröd.