Pulled tofu-taco

Att hyvla tofu gör den perfekt att fylla både pitabröd, hamburgerbröd och som här tortillabröd. Här får en enkel sås koka in i tofun vilket ger galet mycket smak. Servera med en krispig lök och söt och fräsch myntamango.

Tofu kan tillagas på många olika sätt, en rolig variant är att hyvla den med en osthyvel och sedan steka. På så sätt blir den mer som ”pulled” eller kebabstrimlor som du kan krydda upp precis som du vill.

Tofu

Tofu är en produkt gjord på sojabönor. Den finns i flera olika varianter där den ”fasta” tofun är vanligast. Tofu proteinrikt och därför en riktig stapelvara i vegoköket. Tofu kan du göra i princip vad som helst med: tärna, mixa, använda till biffar, panera, ha i grytor, fritera mm.

Panera!

Ett annat sätt att tillaga tofu på är att panera och steka den frasig. Det här är perfekt på tofutvekar som kanske inte vant sig vid konsistensen av tofu än. Då är en frasig panering perfekt! Recept här.

Recept: Pulled tofu-taco

4 portioner

400 g fast tofu
½ dl rapsolja
1 dl ljus sojasås
3 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk agavesirap
1 tsk mald spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk mald koriander

Snabbpicklad rödlök
2 rödlökar, tunt skivade
2 lime, saften
½ tsk salt

Myntamango
3 dl hackad mango, fryst går bra
2 msk finhackad mynta
1 lime, saften

Servering
tortillabröd

  1. Skiva tofun tunt med en osthyvel eller kniv.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek sedan tofun tills den får ordentligt med färg.
  3. Blanda ihop övriga ingredienser i en skål och häll över tofun. Blanda runt och låt sedan såsen koka in helt.
  4. Blanda rödlök, limesaft och salt i en skål. Krama lätt med händerna i 30 sekunder.
  5. Blanda mango, mynta och limesaft i en skål.
  6. Fyll tortillabröd med pulled tofu, snabbpicklad rödlök och myntamango.