Vegetarisk Ragu alla bolognese (köttfärssås)

Ragu bolognese är den italienska köttfärssåsen alla älskar. Här en långkokt vegetarisk variant med rödvin.

Här kommer alltså en äkta italiensk bolognese enligt konstens alla regler… och Italiens handelskammare. Den är ju ett långkok och tar sin lilla tid att koka ihop men får en härligt fyllig och mustig smak. Vi gör den självklart helt vegetarisk med sojafärs eller belugalinser om du känner för det. Ja, du kan även kolla in Färsodlarnas svenskodlade färs eller varför inte mixa Bärta helbit.

vegetarisk bolognese

Äkta bolognese

Den här lyxbolognesen är inspirerad av ett recept som Italiens handelskammare presenterade 1982 för att få slut på alla brutalt misshandlade varianter på bolognese runt om i världen. Grunden är den klassiska sofriton (morot, selleri och lök) samt rödvin. Och ja, det är som sagt ett långkok, men det är så värt det. Köttet går enkelt att ersätta med sojafärs eller belugalinser (då måste du dock tillsätta mer vätska).

fettuccine

Rödvin i din bolognese

I en klassisk bolgonese används rödvin. Det gör inte att bolognesen smakar rödvin, men däremot får den en djupare och fylligare smak. Ta ett vin som du tycker är gott att dricka, även alkoholfria alternativ går jättebra.

fettuccine

Spaghetti eller vad?

Många tänker ”köttfärssås och spaghetti” men när det gäller bolognese så säger staden Bologna (där rätten ursprungligen kommer från) att det är tagliatelle som gäller! Om du inte hittar det får det bra med fettuccini. Tänk på att mycket torkad pasta är äggfri (växtbaserad) men dubbelkolla för säkerhets skull.

Recept: Pasta bolognese

8 portioner

2 gula lökar
4 stjälkar selleri
3 morötter
6 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater à 400 ml
2,5 dl rött vin
800 g sojafärs
3 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 grönsaksbuljongtärning
4 lagerblad
2 tsk salt
generöst med svartpeppar

tagliatelle eller fettuccini till servering

  1. Hacka gul lök, selleristjälkar och morötter fint.
  2. Blanda de hackade grönsakerna med olivoljan i en kastrull och pressa ner vitlöksklyftorna.
  3. Låt fräsa i cirka 30 minuter på medelhög värme. De ska bli mjuka, lätt genomskinliga och få lite färg. Ju längre de får fräsa i oljan, desto mer koncentrerad blir smaken.
  4. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare i några minuter.
  5. Häll ner krossade tomater, rödvin, sojafärs, sojamjölk, buljongtärning, lagerblad, salt och svartpeppar. Rör om och låt allt koka i 1–3 timmar. Ju längre desto godare. Om du tycker att köttfärsen börjar bli för torr så späd med lite vatten.
  6. Servera med pasta och en mumsig sallad.