Klimatsmart och växtbaserad meny på årets Grammisgala

Årets galameny på Grammisgalan blir växtbaserad, skapad av Filip Fastén och Joel Åhlin.

De driver båda Michelinkrogen Agrikultur och står alltså bakom den ruskigt spännande menyn på årets gala.

Menyn har, i samråd med Ifpi och Oatly, tagits fram enligt WWF:s “One Planet Plate” som ger en tumregel för vad en genomsnittlig måltid får kosta i CO2e-valuta om vi ska lyckas nå klimatmålen. Den gränsen ligger idag på 0,5 kg CO2e per måltid. Årets galameny är helt växtbaserad och genererar endast 0,39 kg CO2e per kuvert.

– Det är vår uppgift som krögare att alltid fundera ut smarta lösningar som innebär ett lägre klimatavtryck. För oss är den frågan högt prioriterad och vi försöker i så stor utsträckning som möjligt att laga mat efter säsong och med så lokala råvaror som möjligt, säger Joel Åhlin.

I år består menyn av två rätter:
Vit sparrisbuljong, dumpling fylld med kräm på grillad persilja, grön sparris och spritärtor.
Kronärtskockshjärta, grillad lökpesto med pistage, solrosfrön och grönpeppar, ärtpannkaka och rostad sesam-sabayonne.

– Efterfrågan på växtbaserad fine dining har ökat och vi tror absolut att det kommer bli allt vanligare i framtiden. Självklart kräver det att man tänker till en extra gång men det är bara roligt och utvecklande, säger Joel Åhlin.