Annons
Cape Ad

Vegetarisk palak paneer

Palak paneer är en indisk klassiker fylld med spenat och paneer (eller tofu). En smakrik gryta som inte är för het.

Palak paneer är en riktig indisk klassiker och en av de rätter som blivit populär även utanför Indien. Det är en spenaträtt som görs på spenat som mixas till en puré och sedan får smak av kryddor, ingefära, lök och annat gott. Till sist vänder man ner paneer eller tofu.

Green India

Det här receptet kommer från Mattias och Amans kokbok Green India – indisk vegomat från grunden. En fantastisk bok för dig som älskar vegetarisk indisk mat. Köp den på Adlibris.

Vad är palak paneer?

Palak paneer är en klassisk rätt som görs på spenat (palak) och paneer (ost). Den kan göras på lite olika sätt. Vi mixar spenaten till en puré och låter den sedan blandas ned i stekta kryddor. Låter den puttra med i några minuter till alla smaker har blandas, sedan är det bara att vända ner stekt paneer eller tofu.

Om du istället väljer att använda andra gröna bladgrönsaker än spenat får du en saag paneer.

Spenat

Palak betyder spenat och det är självklart den som ger den galet gröna färgen. Ibland på restauranger så är palak paneer mer åt det bruna hållet vilket är synd. Då har de helt enkelt kokat sönder spenaten men det vill man ju inte.

Vi använder färsk spenat för det känns extra härligt och ger en färsk god smak. Fryst går också bra. Jag skulle säga samma mängd fryst spenat som du tinar och sedan har med vattnet från. När du sedan tillagar din spenat så kan du spä med extra vatten tills du får rätt konsistens.

Vad är paneer?

Paneer är en indisk färskost som används över hela landet. Den är svår att få tag på i Sverige och är inte heller vegansk. Vill du göra din egen paneer så finns det ett jättebra recept här. Du kan också enkelt ersätta paneer med tofu eftersom den är väldigt neutral i smaken och lik i konsistensen.

Recept: Vegetarisk palak paneer

4 portioner

400 g tärnad paneer eller fast tofu
neutral olja att steka i

Spenat
500 g spenat, fryst går bra
1 grön chilifrukt, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk hackad ingefära
2-3 dl vatten

Tadka
1⁄2 dl neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
1⁄2 tsk gurkmeja
1⁄2 tsk chilipulver
en nypa hing/asafoetida, kan uteslutas
1⁄2 tsk garam masala
1 tsk salt

Servering
kokt ris eller roti/chapati

  1. Fräs paneer eller tofu i lite olja så att den får fint med färg.
  2. Häll ner spenat, chili, vitlök, ingefära och vatten i en blender och mixa allt till
    en slät puré. Ta lite vatten i taget, bara så att mixern kan jobba. Enklast är för övrigt att göra det här i omgångar tills allt är mixat. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
  4. Rör ner lök och låt fräsa med tills
  5. den mjuknar. Krydda med gurkmeja, chilipulver, hing/asafoetida och garam masala. Låt fräsa på i en minut.
  6. Häll ner spenatpurén och paneer eller tofu. Låt puttra på i några minuter. Såsen ska tjockna och har du en för rinnig sås är det bara att låta den puttra på i några minuter till. Smaka av med salt.
  7. Servera med ris eller roti/chapati.
  8. Psst…på bilden har vi stekt på några torkade röda chili i lite olja och toppat palak paneeren med. Det är Aman som ääälskar chili, men för oss andra som inte har lika hög toleransnivå går det utmärkt att hoppa över.