Bao med Bärta och gochujangmajonnäs

Ångade buns är förödande gott och går att fylla med så mycket. Här har vi marinerad gurka och majonnäs med gochujang.

Bao är så trevligt att äta. Det är ångade bullar från Kina som kan fyllas med lite allt möjligt. Friterad tofu, tempeh, marinerade vegobitar eller vad du nu gillar. Jag gillar något snabbpicklat som gurkan här eller färdigköpt kimchi.

Ofta ser man det stå ”bao buns” och jag är skyldig till att säga det. Bao betyder ”buns” så det man säger är ”buns buns” eller ”bullar bullar”. Fun fact!

Bärta chili & lime

Bärta görs på groddade och fermenterade svenska ärtor. De har flera produkter med olika ärtor och det här är en av mina favoriter. Just de här bitarna är marinerade i asiatiska smaker som chili och lime. Det enda du behöver göra är att steka de gyllene och servera med ett gott tillbehör.

Ångade buns

Buns kan man självklart göra själv. Det är lite pill men också kul. Jag tycker dock det är enklast att köpa frysta buns och sen ånga i en bambukorg hemma. Finns i asiatiska butiker, välsorterade matbutiker och t ex Mathem.

Gochujang

Gochujang är en fermenterad koreansk chilipasta. Den är inte galet het och har en lätt sötma. Gochujang är väldigt gott i marinader och såser. Här har vi den som enda smaksättningen i majonnäsen.

Bästa bunsen

De absolut godaste bunsen jag ätit var och är på Jinx i Göteborg. De har dels en food truck men även en restaurang och de är magiska. Fyllda med krispig tofu och en kimchimajonnäs. Jag försökte återskapa receptet här.

Recept: Bao buns med Bärta och gochujangmajonnäs

4 portioner

8 buns
1 förpackning Bärta chili & lime
färsk koriander

Sesamgurka
½ gurka, tunt skivad
½ msk vitvinsvinäger
½ msk ljus sojasås
½ msk sesamolja
1 tsk strösocker
½ msk vita sesamfrön

Gochujangmajonnäs
1,5 dl majonnäs, t ex äggfri
3 tsk gochujang

  1. Blanda ihop ingredienserna till gurkan i en skål.
  2. Gör detsamma med gochujangmajonnäsen.
  3. Ånga bullarna i en bambukorg. Koka upp lite vatten i en kastrull. Sätt på bambukorgen och lägg ner bunsen. Ånga i ca 5 minuter.
  4. Stek Bärta chili & lime i lite olja tills den får fint med färg.
  5. Fyll bunsen med gochujangmajonns, picklad gurka och koriander.