Citron- och vallmokaka

Läs mer

Citron- och vallmokaka

Citron- och vallmokaka
100 g smör, t ex mjölkfritt smör
2,5 dl mjölk, t ex soja- eller mandelmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
rivet skal från 3 citroner
saften från 2 citroner
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 burk svarta vallmofrön, ca 1 dl

Citronglasyr
2 msk citronsaft
2-3 dl florsocker
några droppar gul karamellfärg

Citron- och vallmokaka
Smöra och mjöla en ringform. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull eller i mikron.
Blanda ihop mjölk, vitvinsvinäger, citronskal och citronsaft i en skål. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, majsstärkelse, bakpulver, vaniljsocker, salt och vallmofrön i en bunke. Vispa nu ner smält smör och mjölmix i mjölkblandningen. Använd en
ballongvisp och se till att du får en fin och klumpfri smet.
Häll smeten i den förberedda formen och grädda kakan i 35-40 minuter. Testa med en sticka, den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna helt.

Citronglasyr
Blanda lite florsocker i taget med citronsaften och karamellfärg i en skål. Om glasyren blir för tjock tillsätter du mer citronsaft, blir den för tunn tillsätter du mer florsocker. När du har fått en perfekt konsistens ringlar du glasyren över kakan. Servera!

0 tankar på “Citron- och vallmokaka”

  1. Min blev platt och obakad. Vad tror du/ni jag har gjort för fel? Stickan var helt ren när jag tog ut kakan och lät den tom stå ytterligare några minuter till i ugnen efter det.

    Svara
    • Oj, vad märkligt. Måste tyvärr säga att vi inte har en aning. Det kan ju skilja väldigt mycket på ugnar, men om stickan är ren så borde den vara klar. Det smidiga är att man alltid kan baka om en kaka om den inte är genombakad, bara att ställa in den i ugnen igen.

      Svara

Lämna en kommentar