Masala chai – indiskt kryddigt te

Masaka chai är ett kryddigt indiskt te med socker och mjölk. Många tänker på det här när de hör ”chaite” men det här är alltså the real deal.

När många i västvärlden hör ordet chai så tänker de på masala chai, där masala betyder att det är kryddat (masala = kryddor). Du kan krydda det på hur många sätt som helst. Vissa gillar bara några kardemummakapslar medan det är så här Aman gör den masala chai som jag måste ha minst en kopp av varje dag. Vi använder alltid hela kryddor och stöter ihop dem i en mortel på några sekunder, men vi har även skrivit in måtttangvielser för malda kryddor.

Chai?

Chai betyder te på hindi och ordet används i Indien när du pratar om sötat svart te, oftast serverat med mjölk (i Kashmir dricker man kava, vilket är svart te utan mjölk). Aman tycker därför det är lite kul att alla caféer skriver ut »chaite« vilket betyder »te te«.

Om du hittar äkta indiskt svart te så kommer du att märka att det är mycket starkare i smaken och lite bittert, vilket socker balanserar upp perfekt. Leta efter Assam som kan finnas i vanliga butiker eller så går du till en indisk butik eller beställer på nätet.

Green India

Det här receptet kommer från Mattias och Amans kokbok Green India – indisk vegomat från grunden. En fantastisk bok för dig som älskar vegetarisk indisk mat. Köp den på Adlibris eller Bokus.

Recept: Masala chai

4 koppar

12 gröna kardemummakapslar (1 tsk mald kardemumma)
1 bit kanelstång (1 tsk mald kanel)
8 kryddnejlikor (1⁄4 tsk mald kryddnejlika)
8 svartpepparkorn (1⁄4 tsk mald svartpeppar)

2 stjärnanisar
4 skivor färsk ingefära
4 tsk svart indiskt te, t ex Assam
7 dl vatten
2 msk strösocker
5 dl mjölk, t ex havre-, soja- eller mandelmjölk

1. Använder du hela kryddor så stöt sönder dem ganska fint i en mortel.
2. Blanda kryddor, ingefära, te, vatten och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 2 minuter.
3. Häll på mjölken och låt koka upp.
4. Sila ner i koppar och servera.