Suugo suqar – Somalisk färssås

Suugo suqar är som en somalisk pasta bolognese. En färssås med varma kryddor som serveras med spaghetti.

Många blir kanske förvånade när de får höra att spaghetti bolognese är populärt i Somalia… ja, fast med somaliska smaker såklart! Suugo suqar är precis det. En smakrik färssås med varma kryddor som kanel, kardemumma och spiskummin.

Xawaash

Xawaash är en kryddmix som är väldigt populär i det somaliska köket. Alla gör den på sitt sätt och många väljer att rosta hela kryddor för en mer komplex smak. Vi har gjort en snabbvariant på kryddmixen här med malda kryddor.

Lite historia

Suugo suqar är rätt som inspirerades av den mat Italienarna tog med sig till Somalia när de koloniserade området på slutet av 1800-talet. Italienska Somaliland hette området som 1936 blev en del av Italienska Östafrika och som först 1960 blev den egna staten Somalia.

Recept: Suugo suqar – Somalisk färssås

4 portioner

½ dl olivolja
400 g Färsodlarnas Svenskodlade Färs
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 grön paprika, finhackad
2 msk tomatpuré
½ dl Xawaash kryddmix, se nedan
2 burkar krossade tomater à 400 ml
2 dl vatten
salt

spaghetti till servering

Xawaash kryddmix
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
2 tsk mald svartpeppar
2 tsk gurkmeja
1 tsk mald kanel
¼ tsk mald kardemumma
¼ tsk mald nejlika

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna eller gryta. Fräs Färsodlarnas Svenskodlade Färs i 7-9 minuter. Den ska få fint med färg och börja dofta underbart.
  2. Rör ner lök, vitlök och paprika. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
  3. Rör ner tomatpuré och Xawaash kryddmix. Låt fräsa med i en minut.
  4. Häll på krossade tomater och vatten. Låt allt puttra under lock i 20 minuter. Smaka av med salt.
  5. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen och servera tillsammans med din färssås.