Pasta alla norma

Här kommer en italiensk favorit, en fyllig tomatsås med rostad aubergine. Du kan steka aubergine i en stekpanna men jag tycker det blir så mycket enklare i ugnen, plus att du kan göra såsen under tiden.

Här kommer en italiensk favorit, en fyllig tomatsås med rostad aubergine. Du kan steka aubergine i en stekpanna men jag tycker det blir så mycket enklare i ugnen, plus att du kan göra såsen under tiden.

Pasta alla norma

4 portioner

800 g auberginer
½ dl olivolja
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 burkar krossade tomater à 400 ml
1 tsk torkad oregano
1 tsk chiliflakes
1 tsk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar

Servering
pasta

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva auberginen och lägg ut på en bricka. Salta generöst och låt stå i 30 minuter. Pressa sedan bort överflödigt vatten.
  3. Blanda auberginen med olivoljan i en skål och sprid sedan ut på en plåt. Rosta i ugnen i 40 minuter eller tills den har fått fint med färg. Gör såsen under tiden.
  4. Hetta upp lite olja i en kastrull. Fräs lök och vitlök tills löken har mjuknat.
  5. Rör ner krossade tomater, oregano, chiliflakes och vinäger. Låt puttra under lock i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. När auberginen är rostad vänder du ner den i tomatsåsen. Du kan dela några av aubergineskivorna med en slev så att du får en rustik sås med både större och mindre bitar.
  7. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda med auberginesåsen.