Här kommer en italiensk favorit, en fyllig tomatsås med rostad aubergine. Du kan steka aubergine i en stekpanna men jag tycker det blir så mycket enklare i ugnen, plus att du kan göra såsen under tiden.
Pasta alla norma
4 portioner
800 g auberginer
½ dl olivolja
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 burkar krossade tomater à 400 ml
1 tsk torkad oregano
1 tsk chiliflakes
1 tsk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar
Servering
pasta
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skiva auberginen och lägg ut på en bricka. Salta generöst och låt stå i 30 minuter. Pressa sedan bort överflödigt vatten.
- Blanda auberginen med olivoljan i en skål och sprid sedan ut på en plåt. Rosta i ugnen i 40 minuter eller tills den har fått fint med färg. Gör såsen under tiden.
- Hetta upp lite olja i en kastrull. Fräs lök och vitlök tills löken har mjuknat.
- Rör ner krossade tomater, oregano, chiliflakes och vinäger. Låt puttra under lock i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- När auberginen är rostad vänder du ner den i tomatsåsen. Du kan dela några av aubergineskivorna med en slev så att du får en rustik sås med både större och mindre bitar.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda med auberginesåsen.