4 portioner
Sötpotatisfyllning
kokosolja till stekning
1 gul lök, finhackad
1 tsk garam masala (kryddblandning)
0,25 tsk mald ingefära
0,25 tsk mald gurkmeja
0,25 tsk chilipulver
2 sötpotatisar
2,5 dl färska eller upptinade skalade ärtor
1 liten näve koriander
Indisk raita med mynta och kokos
1 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
20 g mynta, finhackad
4 msk kokosflingor
Kikärtsdosa
kokosolja till stekning
2,5 dl kikärtsmjöl
0,5 dl rismjöl
1 tsk havssalt
1 msk nigellafrön
2,5 dl vatten
0,5 tsk kokosolja
Sötpotatisfyllning
1. Hetta upp kokosolja i en stekpanna på medelvärme och tillsätt lök och kryddor. Rör om och stek tills det doftar.
2. Koka sötpotatisarna, skala och skär i tärningar. Tillsätt kokt sötpotatis och ärtor och stek under omrörning tills allt är genomvarmt.
3. Mosa grönsakerna med baksidan av en träslev och strö koriander över. Ställ undan medan du tillagar raita och dosa.
Raita
Blanda alla ingredienser i en liten serveringsskål. Förvara i kylskåpet till servering. Raitan håller i kylskåpet i ett par dagar.
Dosa
1. Blanda kikärts- och rismjöl i en bunke tillsammans med salt och nigellafrön (kan uteslutas).
2. Vispa successivt ner vattnet tills en ganska tjock smet har bildats. Låt stå i 10 minuter.
3. Lägg lite kokosolja i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt ungefär en fjärdedel av smeten och släta genast ut den med en sked till en rund pannkaka. Vänd pannkakan när den är gyllenbrun och stek den på andra sidan. Låt pannkakan glida ner på en tallrik och håll den varm medan resten steks.
4. Lägg några matskedar fyllning i varje dosa och rulla ihop till en lös rulle. Servera med raita.
Green Kitchen Travels (Norstedts) är full av spännande och varierad vegetarisk mat – frukostar, lätta luncher, snacks, middagar och sötsaker.
Recept: David Frenkiel & Luise Vindahl Foto: David Frenkiel