Vegetarisk spaghetti med vinkokt zucchini med smak av timjan

En ljuvlig sommarpasta som går fort att laga och som passar perfekt till lunch. Odlar du zucchini kan du själv välja storlek på den. De ska vara små och fasta och inte längre än ca 12 cm. I butiken är det svårare att få tag på små zucchinier, men i det ekologiska utbudet brukar det finnas.

4 portioner

400 g spaghetti
4 små zucchinier
10 cocktailtomater
olivolja att steka i
1 nypa chiliflakes
2 vitlöksklyftor, finhackade
ca 3 dl vitt vin, alkoholfritt fungerar utmärkt
ca 1 tsk blad av timjan, repade
1 knippe bladpersilja, finhackad
salt

1. Sätt pastavattnet på kokning. Det ska alltid vara mycket vatten och rejält med salt. Låt vattnet koka upp och lägg i pastan när du har skurit grönsakerna.
2. Skär zucchinin i ½ cm tjocka skivor och halvera tomaterna. Värm olivolja i en stekpanna och fräs zucchinin och tomaterna hastigt, de ska gärna få lite färg. 
3. Tillsätt chiliflakes och vitlök, fräs en minut till. Slå i vinet och låt koka upp, tillsätt timjan. Låt koka ihop i ca 2 minuter. Smaka av med salt.
4. Slå av pastan i ett durkslag och vänd ner den i vinsåsen. Blanda väl och rör ner det mesta av persiljan. 
5. Ös upp pastan på ett stort, vackert fat och strö över resten av persiljan.

 

Hannus jordiga
I Hannus jordiga (Norstedts) delar Hannu Sarenström med sig av sina bästa vegetariska recept, direkt från trädgården. Det är inspirerande, glädjefyllt och enkelt. Recept och foto: Hannu Sarenström