Auberginegryta med grönkål, vitt vin och citron

Siri Barje: När jag var i Ghana åt vi en väldigt god gryta som jag tror hette chicken yassa. Jag har googlat och kommit fram till att det är ett nigerianskt recept. Jag minns att det var massor av lök och citron i samt att den var riktigt, riktigt god!

4 portioner

1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2 stor gula lökar, halverade och fint skivade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 aubergine, i 5 cm långa remsor
4 msk olja
4 dl vitt vin eller ljust öl
3 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
salt
svartpeppar
2 dl grönkål eller färsk spenat
0,5 citron

Till servering
4 dl kokt råris
smörgåskrasse
chiliflakes
svarta sesamfrön

  1. Skölj kikärterna i vatten.
  2. Hetta upp en gryta med 1 msk olja och
stek lök och vitlök mjuk.
  3. Tillsätt kikärter, aubergine och resten av oljan. Höj värmen, tillsätt vinet eller ölen och låt koka ordentligt i 1 minut.
  4. Tillsätt sedan vatten, buljong, salt och peppar och låt det koka i 6–7 minuter.
  5. Tillsätt grönkålen, rör om och koka i ytterligare 1 minut.
Pressa ned saften från 0,5 citron, smaka av – kanske behövs det lite mer salt och peppar?
  6. Servera grytan med råris, smörgåskrasse, chiliflakes och svarta sesamfrön. Lite extra citron är aldrig fel.

Med Siri Barjes bok ”Ett stekt ägg är också middag” (Bonnier Fakta) vill hon nå ut till alla vegetarianer och köttätare som vill äta mer grönt. Enkelt, kravlöst, färgglatt och välsmakande. En lakto-ovo-vegetarisk kokbok med mycket veganskt.