Vår bästa: Äkta italiensk Focaccia

Här kommer en fluffig, krispig focaccia toppad med sommarens grönsaker. En klassiker från Ligurien.

Focaccia är så ruskigt god… när den är god! Den kan ju göras på många sätt men det vi vill ha är ett fluffigt bröd, en krispig skorpa och en lätt sälta. Focaccia är god att äta naturell men det kan också vara trevligt att trycka ner lite grönsaker som smaksättning innan den gräddas.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Bästa focaccian

Det här receptet är en version av det som gjordes i Netflix serien Salt Fat Acid Heat. En serie med Samin Nosrat som även har en bok med samma namn. Där görs den här focaccian med Diego i Ligurien och den är helt magisk.

Torrjäst

Jag har mer och mer börjat använda mig av torrjäst. Det är smidigt att ha hemma i kylskåpet och jag tycker det är enklare att dosera när man ska ha små mängder för t ex längre jäsningar och liknande.

Focaccia

10 bitar

13 dl vetemjöl special
½ tsk torrjäst
1 msk salt
2 tsk strösocker
6 dl fingervarmt vatten
½ dl olivolja

Ev. topping
urkärnade oliver
cocktailtomater
tunt skivad rödlök

1. Blanda ihop vetemjöl, torrjäst, salt och strösocker i en bunke. Rör sedan ner vatten och olivolja. Arbeta ihop till en deg. Du behöver inte knåda den.
2. Täck över bunken med plastfolie och låt degen jästa i rumstemperatur i 12-14 timmar.
3. Olja in en plåt och vänd ut degen på den. Tryck försiktigt ut degen tunt. Du kan behöva vänta 10 minuter för att den ska slappna av, sen är det bara att fortsätta.
4. Tryck ner dina fingrar över hela degen för att skapa små fördjupningar. Fördela grönsakerna över degen och tryck ner de lätt. Låt degen jäsa i ytterligare 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 240 grader.
5. Grädda focaccian i 25 minuter. Ta ut och pensla degen med olivolja.