Saffransscones

Sväng ihop en superlyxig helgfrukost med saffransscones som är färdiga på ett kick! Ät med ett gott mjölkfritt smör och t ex blåbärssylt.

Recept och foto: Karoline Jönsson

Alla älskar lussebullar, men det finns så mycket mer som blir förödande gott om du smaksätter med saffran! Tänk sovmorgon med saffransscones, lyxigt fika med blissbollar eller att avsluta middagen med barnsligt goda saffranskrabbelurer.

På tal om saffransscones, här kommer en riktig favorit!

Choc chip scones

De här sconesen är hyfsat klassiska men har bitar av smält ande choklad och en knaprig yta av socker. Herregud så goda. Recept här.

Klassiska scones

Om du vill göra de bästa klassiska sconesen så testa det här receptet. Det är Fredrik Nyléns recept och helt magiska.

Recept: Saffransscones

8 bitar

Sväng ihop en superlyxig helgfrukost med saffransscones som är färdiga på ett kick! Ät med ett gott mjölkfritt smör och t ex blåbärssylt.

8 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
1 ½ msk strösocker
1 ½ msk bakpulver
½ g saffran
100 g smör, t ex mjölkfrit
3 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
vallmofrön eller mandelspån att toppa med

1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och saffran i en skål.
3. Tillsätt smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Tillsätt havremjölk och rör samman till en deg.
4. Dela degen i två lika stora bitar, forma dessa till bollar med fuktiga händer och lägg över dem på en bakpappersklädd plåt. Tryck till dem till ca 3-4 cm tjocka kakor. Strö över vallmo eller mandelspån. Tryck t ex en stekspade genom kakan som ett kryss.
5. Grädda i ca 20 minuter eller tills sconesen är genomgräddade.