Krönika: Köttsvikare banar vägen

”Det är som om den moraliska kompassen vad gäller mat försvinner när grillen kommer fram”, skriver matskribenten Pia Hall i senaste numret av VEGO.

Snart är den här. Förvandlingen.
Då till synes vanliga människor förvandlas till stockkonservativa zombies. Hipstersnubbar som brukar skryta om att de knappt äter kött längre och att de är världsbäst på surdeg håller nu motorsågen i ena handen och flintasteken i den andra. Det är den där sommarförvandlingen.
Så fort det blir sommar och vi åker ut till landet sjunker vi ner i ett förlegat träsk. Det är inte bara mina egna tankar som går i dessa banor, utan det finns forskning som visar att det faktiskt förhåller sig så. Ett träsk som består av otidsenliga roller och ideal. Kvinnorna gör de vanliga hushållssysslorna, männen gör allt där det går att använda en maskin (röjsåg, högtryckssprut, gräsklippare, you name it). Vi rycks tillbaka till 50-talet, till sekelskiftet, till stenåldern.

I detta träsk ingår också den gammalmodiga fäblessen för kött. Det är ju nämligen grilldags. Och på grillen ligger kött. Möjligen någon stackars skrynklig paprika eller majskolv också, men annars är där korvar, biffar, stekar, burgare. Det är som om den moraliska kompassen vad gäller mat försvinner när grillen kommer fram. Den som annars i alla fall tror sig välja ett kött som är lite bättre än annat spårar nu helt ur och bara tar något som gör sig på grillen.

Att välja bort köttet från grillen tycks nästan ett större svek mot den svenska mattraditionen än att rata skinkan på julafton. Du kanske redan har märkt det, om inte kommer du att göra det.

Att man kan grilla sojakorv eller seitanbiffar kan måhända vara överkurs för den svennigaste av matlagare, men att inte riktigt tänka på att man kan grilla alla upptänkliga grönsaker och frukter är märkligt. Fänkål, svampar, aubergine, potatis, lök, tomater, sötpotatis, kronärtskocka, citron, vattenmelon, jordgubbar. Faktiskt vad som helst.

Jag och exmannen var på vägsamfällighetsmöte på landet för ett par år sedan. Ett möte där alla som bor kring samma lilla grusväg samlas och pratar om hastighetsskyltar och snöröjning. Mötet skulle krönas av en gemensam middag. Alla tog med sin egen mat och så tändes grillarna. Det var rejäla korvar, egen styckad gris, lammburgare. Och så kom vi då. Med små paket med marinerad tofu och lök och aubergine. Dessutom en flaska vitt vin. Min exman dömdes ut rejält. Som kompensation tackade han ja till alla nubbar som han bjöds på, vilket resulterade i att han inte kunde njuta så mycket av den rosmarindoftande tofun (fast mer till mig, det var ju inte lika horribelt att jag inte åt kött, så jag behövde inte sprit-kompensera).

Ett skäl till att köttet har så stark plats på grillen är att grillen är männens domän. Generande men sant. Ta en sväng ut bland villor och stugor om du inte tror mig. Cruisa runt en sommarkväll och se hur det ser ut.

Snart måste dock den här trötta gamla traditionen fasas ut. Den är helt enkelt inte särskilt tidsenlig. Nu när till och med en utstuderad köttgubbsprofil som Per Moberg pratar om att dra ner på köttet kanske grönt på grillen kan komma snabbare än man vågar hoppas.

Var med och bana väg! Chocka grannarna och släkten genom att bjuda på en vegansk bbq!

 

Vegan BBQ av Mattias Kristiansson. Vegetarisk/vegansk grillmat.

Grilla vegetariskt i sommar Mattias Kristianssons fantastiska grillbok – Vegan BBQ. Finns där böcker säljs och självklart på vår hemsida.