Vegetarisk lasagne med spenat

Vegetarisk lasagne kan göras med allt från aubergine, linser och sojafärs. Här gör vi en bechamelsås med spenat som ger en vackert grön färg.

Lasagne är en favorit hos många och är som gjord för att göras vegetarisk eller vegansk. Det är supersmidigt att använda sig av torkade lasagneplattor, se bara till att de är utan ägg om du vill laga veganskt. Du kan fylla din vegetariska lasagne med alla möjliga grönsaker, ja även rotfrukter. Ta det du har hemma eller det som är i säsong.

Röda linser

Linser

Om du vill ha mer protein i lasagnen kan du koka 2 dl röda eller gröna linser och blanda med grönsakerna innan du lägger ihop lasagnen. Du kan även köpa färdigkokta på tetra, då brukar 3 st förpackningar bli lagom.

Olivolja

Bechamelsås med olivolja

Oftast används smör till en klassisk bechamelsås. Du kan använda ett mjölkfritt alternativ, men här använder jag mig av olivolja istället som ger en god smak som passar superbra tillsammans med grönsakerna.

Mozzarella?

Den här vegetariska lasagnen toppas ”bara” med bechamelsåsen med spenat, men om du vill toppa med mozzarella och/eller parmesan så går det jättebra. Det finns många bra växtbaserade alternativ i butikerna, men vill du göra din egen mozzarella har vi ett recept på det också. Klicka här.

Grönsaksfyllning
2 gula lökar
, finhackade
2 vitlöksklyftor
, finhackade
1 röd paprika, finhackad
1 gul paprika, finhackad
2 zucchinier, ca 600 g, finhackade
100 g champinjoner
, finhackade
2 dl majskorn
2 burkar krossade tomater à 400 g
salt
svartpeppar

Spenatbechamel
450 g fryst spenat
5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 citron, saften
muskotnöt
salt
svartpeppar

300 g lasagneplattor

Sätt ugnen på 200 grader.

Grönsaksfyllning

  1. Fräs grönsakerna omgångar i generöst med olivolja. Allt ska få fint med färg och mjukna något. Glöm inte att salta och peppra.
  2. Blanda ner majskorn och krossade tomater. Låt puttra i några minuter. Smaka av med ytterligare salt och peppar.

Spenatbechamel

  1. Tina spenaten och krama ut så mycket vätska du kan.
  2. Häll ner i en matberedare tillsammans med grädde, citronsaft, riven muskotnöt, salt och peppar. Mixa till en slät sås.
  3. Häll ner i en kastrull, koka upp, och låt sjuda i 5 minuter.
  4. Börja med att sprida ut ett lager grönsaksfyllning i botten av en gratängform. Ringla över spenatbechamel och toppa med lasagneplattor. Fortsätt att varva fyllning, sås och lasagneplattor tills allt är använt. Översta lagret ska bestå av grön- saker och sås.
  5. Gratinera lasagnen i ca 40 minuter. Servera direkt tillsammans med en god sallad.