Saffranskrabbelurer utan ägg

Krabbelurer är som en blandning av pannkaka och sockerkaka och dessutom väldigt enkla att göra. Här en julig variant med smak av saffran.

Recept och foto: Karoline Jönsson

Krabbelurer är en blandning av pannkaka och sockerkaka som steks i plättstorlek och sedan vänds i socker. Den här varianten med saffran blir alldeles särskilt god och känslan blir nästan som att äta en sockerbulle. Perfekt till eftermiddagsfikat om du får oväntat besök.

Aquafaba?

Om du är ny inför ordet aquafaba så är det så enkelt som spadet du hittar i en förpackning konserverade kikärter. Bara att sila av och sedan kan det användas i stället för ägg i många rätter och kakor.

Recept: Saffranskrabbelurer utan ägg

4 portioner

½ dl aquafaba (kikärtsspad)
½ dl strösocker
¼ g saffran
2 ¾ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk

strösocker att vända i

1. Vispa aquafaba, socker och saffran riktigt fluffigt med elvisp.
2. Sikta i vetemjöl och bakpulver och tillsätt havremjölken. Vispa snabbt samman till en slät smet.
3. Stek små plättar i mjölkfritt margarin på medelvärme tills de har fått fin färg på båda sidorna. Vänd krabbelurerna i strösocker.