Recept och foto: Karoline Jönsson
En enkel, saftig saffranskaka med äpplen som bokstavligt talat förgyller vilken fika som helst. Den här kakan innehåller psylliumhusk istället för ägg för att binda ihop smeten.

Psylliumhusk
Det här är en produkt som används både i glutenfri bakning men även äggfri bakning. Det är krossade psylliumfröskal som binder vätska på ett strålande sätt. Perfekt när man vill att en kaka ska hålla ihop utan mjöl och ägg. Många benämner det som ”Fiberhusk” men det är ett varumärke. Samma produkt, men enklast är att leta efter psylliumhusk.
Recept: Äppelkaka med saffran
8 bitar
3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
½ dl psylliumhusk
1 ½ dl strösocker
3 tsk bakpulver
1 paket saffran, 0,5 gram
2 dl mjölk, t ex havre-, soja- eller mandelmjölk
¾ dl varmpressad rapsolja
1-2 äpplen
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda vetemjöl, psylliumhusk, strösocker, bakpulver och saffran i en bunke.
3. Vispa ner mjölk och rapsolja och vispa tills du har en slät smet utan klumpar.
4. Skär äpplena i bitar och strö över lite socker.
5. Klä en springform, 18-20 cm i diameter, med bakplåtspapper och häll ner smeten. Tryck ner äppelbitarna i smeten och grädda kakan i ca 45 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.