Chokladsalami

Chokladsalami är ett så roligt bakverk. Det ser ut som en salami men är en blandning av choklad, nötter och hackade kakor.

Salame di cioccolato är en skyddad italiensk traditionell konfekt. I originalrecepten ingår ofta råa ägg och de emulsifierar chokladen och fettet så att det inte skär sig. I mitt recept använder jag en liten mängd aquafaba för att få samma funktion i konfekten. Amaretti kan bytas mot Digestivekex, Mariekex eller till exempel pepparkakor. Det går bra att använda orostade nötter, men de ger mindre smak. Se till att kakorna och nötterna är i mindre bitar, annars blir det svårt att skära skivor av salamin.

Julens veganska bakning

I Julens veganska bakning har Karolina Tegelaar sam- lat juliga recept från Sverige och övriga världen. Den är fullmatad med smarta tips på hur du lyckas med t ex kolor och mjuka kakor. Den är så maxad att den är svår att sammanfatta, det är bättre att du bara köper den!

Recept: Chokladsalami

250 g mörk choklad
250 g amaretti/biscotti/andra kakor
100 g rumsvarmt margarin, mjölkfritt
1 1⁄2 dl strösocker
3⁄4 dl aquafaba
1 msk amaretto/rom/whisky
2 msk kakao
1 nypa salt
200 g rostade hackade nötter

florsocker
5 meter steksnöre

1. Smält chokladen. Låt den svalna innan den används eftersom den annars smälter margarinet.
2. Krossa kakorna mellan två kökshanddukar eller i en påse med till exempel en kavel. De ska inte bli smulor utan något mindre bitar.
3. Vispa upp margarin och strösocker tills det blir luftigt. Tillsätt aquafaba, amaretto eller annan sprit, kakao och salt och vispa ytterligare tills det är blandat. Det gör inget om blandningen skär sig något, den går ihop när chokladen tillsätts.
4. Rör ner den svala chokladen lite i taget utan att överarbeta och rör sedan ner de krossade kakorna och nötterna. Är smeten för mjuk för att formas, låt den vila en stund i rumstemperatur så sätter den sig.
5. Dela smeten i två delar och lägg upp vardera på en bit plastfolie och forma en salami. Snurra ändarna och lägg dem i kylskåp för att stelna.
6. Ta ut från kylskåpet och pudra korvarna med florsocker som gnuggas in över ytan. Knyt gärna steksnöre likt en salami och pudra ytterligare ett lager florsocker. Förvara förslutet i rumstemperatur eller svalt, i kylskåp blir florsockret fuktigt.