Vaniljhjärtan

Vaniljhjärtan är en riktig klassiker och blir så goda när du bakar de själva. Möra, söta och fulla av vaniljsmak.

Vaniljhjärtat gick från att vara en kondisklassiker till att nu finnas i varenda butik och bensinstation i landet och ändå behålla folks enorma kärlek. Det säger mycket om hur fantastiskt ett vaniljhjärta är. Hjärtformar hittar du i köksbutiker och på nätet, annars går det bra med tartelettformar eller mazarinformar.

Recept: Vaniljhjärtan

12 st

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,75 dl strösocker
1 msk rapsolja
200 g mjölkfritt margarin, rums- tempererat

Vaniljkräm
2,5 dl grädde, t ex soja- eller havre- grädde
1 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker

Dekoration
florsocker

1. Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare. Du kan även nypa ihop degen för hand.
2. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i 1 timme. Gör vaniljkrämen under tiden.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Smörj hjärtformar i metall med margarin. 5. Kavla ut degen till en ganska tjock platta. Klä formarna med degen. Tryck försiktigt till med fingrarna så att den verkligen ligger mot formen.
6. Klicka ner en klick vaniljkräm i varje form. Klä med resterande deg och pressa till väl runt kanterna. Skär bort överflödig deg.
7. Grädda i 15 minuter. Ta ut och låt svalna något och pudra sedan med florsocker.

Vaniljkräm
1.
Vispa ihop grädde, strösocker och majsstärkelse i en kastrull.
2. Koka upp under omrörning och låt sju- da tills krämen tjocknar ordentligt.
3. Häll över krämen i en skål och vispa ner vaniljsockret. Plasta in och låt svalna helt i kylskåpet.