En klassisk ostkaka görs på mjölk eller grädde, löpe och ägg. Konsistensen är lite grynig, något som här fås av kokt grötris. Jag köpte aluminiumformar som rymmer 0,5 liter eftersom det då blir som när man köper färdig ostkaka. Självklart kan du hälla ner smeten i en ugnsform som rymmer motsvarande mängd.
Receptet är från Karolina Tegelaar som driver facebooksidan Kakboken utan ägg och mjölk och instagramkontot @swedishvegan. Hon har även gett ut en rad kokböcker som du kan kolla in här.
Grädde: Det funkar bra med både soja- och havregrädde. Jag använde mig av Alpro Cuisine Vispbar eftersom den är neutral i smaken och krämig.
Skålla mandlar: Du kan köpa färdigskalade mandlar eller så häller du ner dem i kokande vatten och låter de ligga i 3-6 minuter (eller längre). Tryck sedan av skalen med fingrarna.
Ostkaka
1,5 dl grötris
6 dl vatten
en nypa salt
0,5 dl skållade sötmandlar
5 skållade bittermandlar
3 dl soja- eller havregrädde
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
2 msk vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk soja- eller havregrädde att pensla med
Till servering
vispad grädde, t ex Alpro Cuisine vispbar eller Aitos vispbara havregrädde
jordgubbssylt, köpt eller egen (se nedan)
1. Riv mandlarna fint på ett rivjärn eller använd en mandelkvarn.
2. Koka upp grötriset med vatten och salt. Låt koka på svag värme i 30-45 minuter. Fyll eventuellt på med lite vatten om det kokar bort helt.
3. Rör ihop grädde, strösocker, majsstärkelse, vetemjöl, bakpulver och riven mandel i en skål. Vänd ner gröten och blanda väl.
4. Fördela smeten i två halvlitersformar och pensla ytan med sojagrädde.
5. Grädda dem i 30 minuter på 225 grader. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 30 min.
6. Servera varm, ljummen eller kall med vispad grädde och jordgubbssylt.
Jordgubbssylt
500 g jordgubbar
1 vaniljstång
2,5 dl strösocker
1 dl gelésocker
1. Snoppa jordgubbarna och skär i bitar.
2. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner i en kastrull tillsammans med jordgubbar och strösocker.
3. Låt allt koka upp och sedan puttra på i 10 minuter. Häll på gelésockret och låt koka i ytterligare fem minuter.
4. Mixa eventuellt sylten eller mosa sönder med en slev. Häll upp i en väl rengjord burk.