Toscakaka med saffran

Toscakaka är alltid gott! Här kommer en med saffran i själva kakan och en blandning av härliga nötter på toppen. Dessutom äggfri!

En klassiker som inte är så svår som den ser ut och som är värd det lilla extra besväret. Jag har gärna med 25–35 gram flagad mandel i nötblandningen, men det går bra att bara ha hela och hackade nötter. Tål man inte nötter kan man använda pumpafrön eller solrosfrön i toscatäcket istället.

Julens veganska bakning

I Julens veganska bakning har Karolina Tegelaar samlat juliga recept från Sverige och övriga världen. Den är fullmatad med smarta tips på hur du lyckas med t ex kolor och mjuka kakor. Den är så maxad att den är svår att sammanfatta, det är bättre att du bara köper den!

Recept: Toscakaka med saffran

Sockerkaksbotten
75 g margarin, mjölkfritt
1 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
0,25–0,5 g saffran
3 1⁄2 dl florsocker
1 dl aquafaba
3 1⁄2 dl vetemjöl
1 1⁄2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Nöttoscatäcke
50 g margarin, mjölkfritt
1⁄2 dl strösocker
1 msk mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
1 msk vetemjöl
1 1⁄2 dl blandade nötter

Sockerkaksbotten

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smöra och bröa en rund form på 22 centimeter.
3. Smält margarinet och rör ner mjölk och saffran. Koka upp igen och låt stå medan du förbereder resten.
4. Vispa upp florsocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir ljust och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål och rör runt så att allt blandas.
5. Rör ner vetemjölsblandningen försiktigt och när den är något inkorporerad vänds den smälta margarinblandningen in. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras
i smeten.
6. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter och förbered under tiden toscasmeten.

Nöttoscatäcke

1. Koka upp margarin, socker, mjölk och vetemjöl i en kastrull och koka i några minuter tills massan tjocknat något och släpper från kanterna. Rör ner de hela eller grovt hackade nötterna.
2. Toscasmeten breds mycket försiktigt över kakan direkt när den tagits ur ugnen. Sedan sätts den in i mitten av ugnen igen i ungefär 15–18 minuter eller tills toscan har fått fin färg. Låt kakan svalna helt innan den skärs upp.