Äkta empanadas – colombianska piroger

Empanadas är colombianska piroger som friteras och serveras med den starka salsan ají.

Empanadas är colombianska piroger som friteras och serveras med den starka salsan ají. De görs på majsmjöl och fylls med en kryddig färs. För colombianska empanadas använder man det specifika majsmjölet Harina Pan. Den gula varianten används för färgen, men hittar man bara den vita kan även den användas. Då går det för övrigt bra att färga degen gul med lite gurkmeja om man vill.

Ají (het koriandersalsa)

1 stort knippe färsk koriander
1 tomat
2 salladslökar
1-3 färska röda chili
1-2 lime, saften
½ msk vinäger
1 msk olja
½ dl iskallt vatten

Blanda alla ingredienser i en skål och smaka av. Den ska vara vara syrlig, het och smakrik. Ställ in i kylen.

Harina Pan

Harina Pan är ett majsmjöl som används till bland annat empanadas och arepas. Du hittar det i välsorterade matbutiker eller så kan du beställa det på nätet.

Recept: Äkta empanadas

4 portioner

Gröna linser
2 dl torkade gröna linser
2 lagerblad
salt
svartpeppar
5 dl vatten

Fyllning
2 gula lökar, finhackade
1 röd paprika, finhackad
1 grön paprika, finhackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe koriander, finhackat
4 tomater, finhackade
3 tsk mald spiskummin
2 tsk torkad oregano
1 tsk mald koriander
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk gurkmeja
1 msk tomatpuré
1 lime, rivet skal
400 g potatis, kokt och skalad
1 dl vatten

Deg
12 dl varm grönsaksbuljong
2 msk olja
9 1/3 dl majsmjöl, gult Harina pan
salt

Gröna linser
Häll ner allt i en kastrull. Koka upp och låt linserna koka på medelvärme tills de sugit åt sig allt vatten. Ställ åt sidan och förbered kryddbasen.

Fyllning
1. Hetta upp rikligt med olja i en panna och fräs lök, paprika, vitlök och koriander tills det mjuknat. 2. Vänd ner tomaten tillsammans med kryddorna, tomatpuré och limeskal i pannan. Stek i några minuter tills tomaten mjuknat helt och du har fått en smakrik kryddbas. Salta efter smak.
3. Vänd nu ner de gröna linserna med 1 dl vatten och koka upp. Puttra i några minuter till.

4. Vänd ner den kokta, skalade potatisen i en stor skål och mosa den. Vänd ner fyllningen i skålen och rör om med potatisen. Det ska bli en smakrik, saftig röra som är tillräckligt fast att fylla dina empanadas med utan att den rinner ut. Låt fyllningen svalna innan den används.

Deg
1. Häll ner den varma grönsaksbuljongen och oljan i en skål.
2. Vänd i lite majsmjöl i taget under omrörning tills allt använts. Knåda lite så att den blir jämn och täck sedan med en köksduk. Ställ åt sidan att vila i minst 30 minuter så att mjölet suger åt sig av vätskan ordentligt.

Forma och fritera
1. Dela upp degen i 16 bitar och rulla till bollar.
2. Degen formas enklast mellan två plastpåsar. Jag brukar klippa upp fryspåsar eller använda plastfolie. Ta en boll och lägg mellan två plastark och platta ut till en cirkel, ca 16 cm i diameter.
3. Ta bort den översta plastpåsen och fyll degen med 2-2 ½ msk fyllning i mitten. Med hjälp av den undre plastpåsen, vik ihop degen på hälften, till en halvmåne. Tryck ihop kanterna försiktigt och skär bort överbliven deg.

4. Hetta upp olja i en djup panna eller kastrull. Det är mindre risk att dina empanadas spricker om oljan täcker hela empanadan. Sikta på 180 grader. Fritera dina empanadas tills de är gyllene och frasiga.
5. Lägg över på en tallrik med hushållspapper och låt rinna av lite.
6. Empanadas äts genom att man toppar den med en liten sked ají för varje tugga.