Vegetariska empanadas

Här kommer en vegofierad variant på argentinska empanadas. Jag tog genvägen via färdig pizzadeg och serverar med chimichurri, som är en kryddig örtdressing.

Här kommer en vegofierad variant på argentinska empanadas. Jag tog genvägen via färdig pizzadeg och serverar med chimichurri, som är en kryddig örtdressing.

Äkta empanadas

De här colombianska pirogerna friteras och serveras med den starka salsan ají. För colombianska empanadas använder man det specifika majsmjölet Harina Pan. Recept här.

Chimichurri

Chimichurri är en örtig sås som är väldigt populär i både Argentina och Uruguay. Den görs på färska örter och kryddas sedan med oregano och syra från rödvinsvinäger. Den kan användas som marinad eller tillbehör.

Recept här.

Recept: Vegetariska empanadas

4 portioner

300 g vegofärs
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 färsk röd chili, finhackad
1 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
2 tsk torkad oregano
2 tsk mald spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 dl russin
12 gröna oliver, urkärnade och halverade
½ tsk salt
svartpeppar

2 kylda pizzadegar

Servering
chimichurri
1.Fräs vegofärsen i lite olja tills den får färg.
2. Rör ner gul lök, vitlök, chili och lite extra olja och fräs tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
3. Rör ner tomatpuré, krossade tomater, oregano, spiskummin, paprikapulver, russin och oliver. Låt bubbla på i 2 minuter.
4. Smaka av med salt och peppar.

Göra empanadas
1. Rulla ut pizzadegarna och ta ut rundlar, ca 14 cm i diameter.
2. Lägg 2-3 msk fyllning på den ena halvan av degen. Pensla kanterna med vatten och vik över så att du får en halvmåne. Pressa ihop kanten med fingrarna eller en gaffel.
3. Pensla ovansidan med olivolja. Grädda dina empanadas på 225 grader i 15 minuter eller tills de har fått fint med färg.
4. Servera med chimichurri.