Jag testade två olika mjölkfria ostar, dels GreenVie Mozzarella (den ljusa) och Violife färdigskivade (den väldigt gula). Båda smälte väldigt bra.
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
1 tsk salt
12–13 dl vetemjöl special
ostskivor, mjölkfri som t ex Violife eller GreenVie
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör runt så att jästen löser sig.
2. Rör ner strösocker, rapsolja och salt. Arbeta ner lite vetemjöl i taget och knåda sedan degen i 10 minuter.
3. Täck över med en kökshandduk och låt degen jästa i 45 minuter.
4. Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i 30 minuter.
5. Lägg på 1-2 ostskivor på varje degboll. Spraya eventuellt alla med lite vatten, detta gör att osten smälter lättare.
6. Grädda i 250 grader i 10-12 minuter.