Det första bakjobbet jag fick för en tidning var att göra en kreativ prinsesstårta. Det här var idén jag kom på. En rosenbuske med rosor så att aaaalla gäster får en ros var. Jag älskar ju marsipan!
Tårtbotten är tagen från Karolina Tegelaars bakbok ”Vegansk bakning”
Vackraste prinsesstårtan
10 bitar
Tårtbotten
100 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl strösocker
1,5 dl kikärtsspad
3,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt
1 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
Vaniljkräm
2 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,75 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
25 g smör, t ex mjölkfritt
Vispgrädde
2,5 dl vispgrädde, t ex vispbar havre-
eller sojagrädde
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
1,5 dl hallonsylt eller jordgubbssylt
500 g marsipan eller färdigt marsipanlock och rosor
några droppar grön livsmedelsfärg
några droppar rosa livsmedelsfärg
Dekoration
florsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Olja och mjöla en springform, 20 cm i diameter.
3. Smält smöret.
4. Vispa strösocker och kikärtsspad pösigt. Det tar några minuter.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
6. Häll ner smält smör, mjölk och mjölblandningen i smeten. Vänd in med en slickepott.
7. Häll ner smeten i springformen och grädda i 30-40 minuter. Min tog närmare 50 minuter.
8. Ta ut och låt svalna helt.
Vaniljkräm
1. Vispa ihop mjölk, grädde, socker och majsstärkelse i en kastrull.
2. Koka upp under omrörning och fortsätt att sjuda under ständigt vispande tills krämen tjocknar.
3. Ta kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsocker och margarin. Blanda väl. Skrapa över i en skål, plasta in, och låt svalna helt i kylskåpet.
Vispgrädde
Vispa grädde, florsocker och vaniljsocker fast och fluffigt.
Gröna blad
1. Ta ca 300 g av marsipanen och massera in grön karamellfärg tills den har fått lagom grön färg.
2. Kavla ut marsipanen. Strö över florsocker om marsipanen fastnar.
3. Skär ut mandelformade blad. Vänd på kniven och tryck ner så att du får som en mittnerv på bladet. Gör sedan några vinklade nedtryck på sidorna.
Marsipanrosor
1. Ta resten av marsipanen och massera in röd eller rosa livsmedelsfärg.
2. Kavla ut marsipanen. Strö över florsocker om marsipanen fastnar.
3. Ta ut små rundlar med ett kakmått. 10 st per ros.
4. Rulla ihop en rundel. Vira sedan runt nästa rundel runt rullen och fortsätt att lägga rundlarna omlott om varandra och rulla ihop tills du får en ros. Nyp av botten.
Montera tårtan
1. Dela tårtbottnen i tre delar.
2. Lägg en tårtbotten på ett fat.
3. Bred ut sylten över bottnen.
4. Lägg på nästa tårtbotten och bred ut vaniljkräm.
5. Avsluta med tredje bottnen och klicka sedan över grädden. Bred ut runt tårtan och forma som en kupol överst.
6. Dekorera nu med marsipanbladen. Börja nederst och jobba dig upp.
7. Avsluta med att dekorera med marsipanrosorna.