Recept: Julia Tuvesson Foto: Miriam Preis
Tajín?
Tajín är en mexikansk kryddblandning med chili, citron och salt. Du hittar den enklast online på t ex andale.se och chiliexpert.se.
Gochujang
Gochujang är en lagom het, lätt söt chilipasta. Den används mycket i det koreanska köket och du hittar den i den asiatiska hyllan eller i asiatiska butiker.
Recept: Cornribs med gochujangmajonnäs och grillad lime
4 förrätts- eller plockportioner
2 kokta majskolvar
Marinad
2-3 msk rapsolja
1 tsk rökt paprikapulver
½ lime, saft och rivet skal
ev. tajín
salt och svartpeppar
Gochujangmajonnäs
1 ½ dl majonnäs
2-3 tsk gochujang
½ lime, saften
salt
svartpeppar
Servering
1 lime, halverad
1 litet knippe koriander
ev. chilisås, t ex Valentina
ev. tajín
- Rör ihop ingredienserna till majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
- Klyv majskolvarna på längden i totalt 8 jämnstora bitar.
- Blanda ingredienserna till marinaden och lägg ner majskolvarna i den. Rör runt försiktigt så att marinaden täcker majsen runt omkring.
- Grilla majsen på alla sidor tills den har fått färg. Var försiktig när du vänder på den så att det inte lossnar majskorn från kolven. Grilla även limen.
- Bred ut majonnäsen på ett fat. Toppa med den grillade majsen och den grillade limen. Strö över rikligt med koriander, salta och peppra.
- Strö eventuellt över lite tajín samt chilisås.