Vår godaste vegetariska moussaka (med potatis och aubergine)

Moussaka är en grekisk klassiker som går att variera på många sätt. Här är vår favorit med aubergine, potatis och bechamelsås.

En kompis till mig var sugen på moussaka en dag och jag bestämde mig för att göra en förbaskat god variant. Godare än någonsin förr. Den blev… fantastisk. Jag plockade från resminnen, restaurangminnen och olika recept som jag tyckte lät intressanta. Det verkar inte superklassiskt med just potatis i, även om det förekommer. Dock så älskar jag det, så det fick vara med. Jag valde även att rosta auberginen i ugn så att den blir ordentligt tillagad.

En grej som jag inte gillar, är en ostsås på toppen utan jag är mer för en tjock bechamel. Här kommer i alla fall mitt bästa recept på en helt vegetarisk moussaka.

Moussaka

Moussaka är en grekisk favorit som är omtyckt av många. Det äts varianter på den här runt om i Medelhavsområdet. Den består av en kryddig färs som varvas med aubergine och ibland även potatis. Allt toppas med en tjock bechamel och gratineras i ugnen.

Enkel moussaka

Moussaka går att göra på så många olika sätt, från mer komplicerade varianter med många steg, till superenkla som denna. Här har vi tärnat auberginen och stekt den gyllene, för att sedan toppa en kryddig färs med. Receptet hittar du här.

Recept: Vår godaste moussaka

4 portioner

2 auberginer
0,5 dl rapsolja
600 g potatis
600 g formbar färs, t ex soja- eller ärtbaserad
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk chiliflakes
0,25 tsk mald kanel
0,5 dl tomatpuré
2 burkar krossade tomater à 400 ml
1 grönsaksbuljongtärning
salt
svartpeppar

Bechamelsås
75 g smör, t ex mjölkfritt
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
riven muskotnöt
salt
vitpeppar

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor och blanda med oljan på en plåt. Sprid ut så att de ligger i ett lager och salta generöst. Rosta sedan i ugnen i ca 40 minuter. De ska få ordentligt med färg.
  3. Skala potatisen och koka mjuk. Skiva sedan i centimetertjocka skivor.
  4. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs färsen tills den får fint med färg.
  5. Rör ner lök och vitlök och låt fräsa med tills löken mjuknar.
  6. Krydda med oregano, chiliflakes, kanel och tomatpuré. Låt fräsa med i en minut.
  7. Häll på krossade tomater och buljongtärning. Koka upp och låt puttra i 15 minuter så att såsen tjocknar.
  8. Fördela potatisen i botten av en gratängform. Salta och peppra. Fördela sedan auberginen över.
  9. Bred ut färsen och avsluta med ett lager tjock bechamelsås.
  10. Gratinera moussakan i 200 grader i 30-40 minuter. Den ska få fint med färg.

Bechamelsås
1. Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt bubbla med i 1 minut.
2. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Koka upp och låt sjuda under ständigt vispande tills den tjocknar.
3. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.