Billig haricots verts-sallad med vit bönröra

Matvete mättar härligt och är fiberrikt. Den här matiga salladen är en perfekt sallad med en enkel bönröra.

Ingen kan billig vegomat som Hanna Olvenmark. Hon har tagit fram flera billiga vardagsrätter till tidningen VEGO, bland annat den här salladen som är enkel att ta med sig ut på en utflykt.

Recept: Hanna Olvenmark Foto: Johanna Jonsson

Följ Hanna!

Följ Hanna på Instagram @portionenundertian och kolla in hemsidan undertian.com. Och glöm inte hennes grymma böcker Portionen under tian – Bra mat för dig, din plånbok och planeten, 300-kronorsveckorna och Äta ute!

Billig vegetarisk mat

Som sagt, det är väldigt enkelt att laga billig vegetarisk mat. Bara genom att byta kött mot baljväxter, om det så är i grytor, biffar, bollar eller tacos, så sparar du direkt mycket pengar. Att du dessutom kan välja mycket svenskodlat och ekologiskt till låga priser är ett stort plus.

Recept: Matig haricots verts-sallad med vit bönröra

4 portioner

Sallad
4 portioner matvete
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl solroskärnor
250 g haricots verts, frysta

Dressing
½ citron
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 tsk strösocker
2 msk hett vatten
1 msk persilja, fryst eller torkad

Bönröra
4 dl stora vita bönor, kokta
1 msk olja
1 vitlöksklyfta, riven
½ citron, saften
1 krm salt

  1. Koka matvetet i rikligt med vatten och buljongtärningen. Rosta solroskärnorna gyllene i en torr panna.
  2. Halvera citronen till dressingen, ställ den med snittytan mot stekpannan och stek i lite olja på medelvärme i ca 5 minuter. Pressa sedan ut saften ur citronen i en skål. Blanda ner riven vitlök, olja, socker, hett vatten och persilja. Rör om och ställ åt sidan.
  3. Stek haricots vertsen tills de får lite yta, du kan med fördel använda samma panna som du stekte citronen i för lite extra smak. Strö över en nypa salt och ställ åt sidan.
  4. När matvetet har kokat klart, sila av överblivet vatten och blanda matvetet med haricots vertsen och solroskärnorna i en stor bunke. Häll över dressingen och rör om.
  5. Gör bönröran genom att mixa vita bönor, saften av citronen, vitlök, salt och olja med en blender eller stavmixer till en slät smet. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha en lösare röra.
  6. Servera salladen med en klick bönröra.