Pekannötspaj

Min favoritpaj är helt klart en pekannötspaj. Nötig, knäckig och omöjlig att sluta äta.

Mjuk tofu är helt enkelt en mjuka tofu med högre mängd vatten. Den är mjukare och dallrigare i konsistensen. Yipin har en som det stor silkesmjuk på. Det är den jag använder. Du kan ta vanlig fast tofu också om du har en bra blender att mixa med. Då kan det räcka med 125 g.

Pekannötspaj

10 bitar

1 förgräddat sött pajskal eller tarteletter, se nedan

Pekannötsfyllning
1,5 dl mjuk tofu
2 dl glukos
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
0,5 dl smält smör, t ex mjölkfritt
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
6 dl pekannötter

Till servering

vispad grädde, t ex havre- eller sojagrädde

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mixa ihop samtliga ingredienser till fyllningen, förutom pekannötterna. Använd en matberedare eller blender.
3. Skrapa över fyllningen i en bunke och vänd ner pekannötterna. Häll över fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i 30–35 minuter.
4. Låt pajen svalna något innan du serverar den med en klick vispgrädde.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g tärnat smör, t ex mjölkfritt
2 msk vatten

Tarteletter
1. Mixa ihop mjöl, socker och smör en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke.
2. Häll ner vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform med den. Skär bort överflödig deg.
4. Pricka degen med en gaffel. Pressa sedan ner ett aluminiumark i formen och fyll på med torkade ärtor eller bönor.
5. Förgrädda pajen i 225 grader i 10 minuter, eller tills det har blivit härligt gyllenbrunt. Lyft ur arket med ärtor och grädda pajskalet i 5 minuter till.