Pinsa med grillad zucchini och pistagepesto

Pinsa (italienskt bröd) toppad med grillad zucchini, pistagepesto, basilika och burrata.

Jag har fått så många förfrågningar om vad man kan göra med Pinsa. Pinsa hittar du från Zeta och är som en blandning av pizza och focaccia. Det kommer färdiggräddat så allt du behöver är att värma på det i ugnen. Du kan toppa som en pizza, men jag valde att värma det utan topping och istället lägga på efteråt. Jag ville främst testa den veganska mozzarellan och burratan från Fermaggio som nu går att köpa på Mathem. Det är min kompis Alessandra som fått hit de från Italien och de är riktigt bra. Så goda!

Pinsa

Pinsan från Zeta verkar vara något alla försöker få tag på eftersom den är slut överallt. Det är att platt bröd som är lite som en blandning av pizza och focaccia. Du kan gratinera den som en pizza eller bara grädda i ugnen och toppa med grönsaker, kikärter, röror och annat gott.

Vegansk burrata och mozzarella

Fermaggio är ett märke som tillverkar vegansk mozzarella på cashewnötter. De är krämiga, ”mjölkiga” och fantastiskt goda både som de är och på t ex en pizza. De finns i välsorterade matbutiker, men enklast kanske är att beställa på Mathem. De har både den veganska mozzarellan och deras motsvarighet till burrata.

Recept: Pinsa med grillad zucchini och pistagepesto

ca 4 stora bitar

1 Pinsa, finns från Zeta

1 zucchini
olivolja
salt
svartpeppar

Pistagepesto
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta, riven
ca 2 msk pistagenötter
0,5 citron, rivet skal och saft
ca 1 dl olivolja
salt
svartpeppar

Servering
rivet citronskal
färsk basilika
mozzarella eller burrata, t ex växtbaserad som Fermaggios

  1. Hyvla zucchinin i strimlor med hjälp av en osthyvel.
  2. Blanda med lite olivolja, salt och peppar i en skål.
  3. Hetta upp en grillpanna och grilla zucchinin så att den får vackra ränder. Lägg över på en tallrik så länge.
  4. Häll ner samtliga ingredienser till peston i en bringare och mixa till en inte allt för slät pesto med hjälp av en stavmixer.
  5. Grädda Pinsa-brödet enligt anvisningarna på förpackningen (225 grader i 4-5 minuter).
  6. Toppa pinsan med grillad zucchini, pistagepesto, rivet citronskal, färsk basilika och mozzarella eller burrata.