Annons
Cape Ad

Ärtbowl med sojastekt svamp

Det här är ärtsoppa 2.0. En uppdaterad version som serveras som en bowl med sojastekt svamp. Husmanskost men modern!

Betalt samarbete med Arvid Nordquist

Jag är inget galet stort fan av ärtsoppa, men servera en ärtbowl med sojastekt svamp och det blir andra miner! Den är ärtröran blir så krämig och har alla de klassiska smakerna. Jag toppade med sojastekt svamp vilket verkligen boostar umamin till skyarna.

Smaksättare

Jag smaksatte själva ärtröran med Colman’s Senapspulver. Jag tycker själv det är supersmidigt att ha i skafferiet eftersom det är enkelt att röra ner i marinader, såser, grytor och annat gott.

Kikkomans Sojasås är given hos mig och jag använder den så gott som dagligen. Att steka svamp (eller tofu) i sojasås så att den får koka in är ett magiskt trick som ger mycket smak med lite arbete.

Ärtbowl med sojastekt svamp

4 portioner

500 g gula ärtor
2 gula lökar, skalade och halverade
1-2 msk Coleman’s Senapspulver
2 tsk färsk eller torkad timjan
1 msk rostade senapsfrön
salt
svartpeppar

Sojastekt svamp
300 g svamp
0,5 dl Kikkomans sojasås

  1. Blötlägg ärtorna i 12 timmar, enklast är att göra det över natten. Skölj väl.
  2. Koka ärtorna mjuka tillsammans med löken i rikligt med vatten. Det tar ca 1 ½ timme. Sila ner överflödig vätska i en skål. Släng inte bort den.
  3. Mixa ärtorna till en puré med hjälp av en stavmixer. Rör ner senapspulver och timjan. Späd med buljongen från kokningen tills du får rätt konsistens. Salta och peppra.
  4. Fördela ärtröran i skålar och toppa med sojastekt svamp.

Sojastekt svamp
1. Skiva svampen och stek i lite olja så att den får fint med färg.
2. Häll på sojasåsen och rör runt. Låt puttra in i svampen. Det går snabbt, kanske 30 sekunder.