Vegetarisk Brysselkålsgratäng med saffran

Det här är en variant på vår populära brysselkålsgratäng, men den här gången smaksatt med saffran och toppad med rostade mandelflagor.

4 portioner eller 8 portioner på en buffé

500 g brysselkål
rapsolja eller smör, t ex mjölkfritt
1 gul lök, finhackad
2 msk vetemjöl eller 1 msk majsstärkelse
1 pkt saffran
2 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk eller havremjölk
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk grönsaksfond
salt
vitpeppar

rostade mandelflagor till servering

Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa och skölj brysselkålen och koka sedan mjuk i lättsaltat vatten. Det tar ungefär 5 minuter.
Fräs gul lök mjuk i smör eller olja. Pudra över vetemjöl och saffran och rör om. Tillsätt mjölk och grädde, grönsaksbuljongtärning och vitpeppar. Koka upp under omrörning och låt sjuda tills du har en krämig sås. Smaka av med mer salt om det behövs.
Häll ner den kokta brysselkålen i en gratängform. Täck med såsen och gratinera i 15 minuter.
Ta ut formen och toppa med rostade mandelflagor.