4 portioner eller 8 portioner på en buffé
500 g brysselkål
rapsolja eller smör, t ex mjölkfritt
1 gul lök, finhackad
2 msk vetemjöl eller 1 msk majsstärkelse
1 pkt saffran
2 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk eller havremjölk
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk grönsaksfond
salt
vitpeppar
rostade mandelflagor till servering
Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa och skölj brysselkålen och koka sedan mjuk i lättsaltat vatten. Det tar ungefär 5 minuter.
Fräs gul lök mjuk i smör eller olja. Pudra över vetemjöl och saffran och rör om. Tillsätt mjölk och grädde, grönsaksbuljongtärning och vitpeppar. Koka upp under omrörning och låt sjuda tills du har en krämig sås. Smaka av med mer salt om det behövs.
Häll ner den kokta brysselkålen i en gratängform. Täck med såsen och gratinera i 15 minuter.
Ta ut formen och toppa med rostade mandelflagor.