Hummus bowl med kryddig färs

Jag äter hummus bowls som den här mest hela tiden. Det är min favorittyp av mat och det blir klart på nolltid. Jag kryddar den med Mellanöstern-kryddblandningen ”Sju kryddor” som du hittar i kryddhyllan eller Mellanösternbutiker. En underbar mix av bland annat kanel, kryddpeppar och ingefära.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Recept: Hummus bowl med kryddig färs

4 portioner

Hummus
2 burkar kikärtor à 400 g, ca 6 dl kokta
2 citroner, saften
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk tahini
2 msk naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
salt

Kryddig färs
400 g Oumph! Formbar Färs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk Sju kryddor
1 tsk paprikapulver
2 msk finhackad persilja
salt
svartpeppar

Servering
rostade pinjenötter
granatäppelkärnor
finhackad persilja
picklade grönsaker
libabröd eller pitabröd

Hummus
Skölj kikärtorna och mixa sedan ihop dem tillsammans med övriga ingredienser till en slät hummus i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Späd eventuellt med lite vatten för att få rätt konsistens.

Kryddig färs
1. Fräs färsen i lite olja så att den får fint med färg.
2. Rör ner lök och vitlök. Låt fräsa med tills det mjuknar.
3. Krydda med Sju kryddor, paprikapulver, persilja, salt och peppar.

Servering
1. Sprid ut hummusen på en tallrik eller ett fat.
2. Fördela färsen över. Toppa med pinjenötter, granatäppelkärnor och persilja.
3. Servera tillsammans med picklade grönsaker och libabröd eller pitabröd.