Annons
Cape Ad

Vegetarisk Scallion oil-nudlar

Om det finns en kinesisk version av italienarnas minimalistiska olio e aglio – pasta med olivolja och vitlök – är det definitivt cong you ban mian, även känt som Shanghai scallion oil noodles, eller salladslöksnudlar.

Recept: Jonas Cramby Foto: Lennart Weibull

Trots sin enkelhet och få ingredienser är det här vardagsgoff på hög nivå. Även om originalet görs på handgjorda alkaliska vetenudlar funkar det egentligen med nästan vilka köpenudlar som helst – men gärna av vete och i ungefär samma tjocklek som spaghetti.

Vegetarisk kinamat varje dag

Vill du lära dig laga äkta kinesisk och vegetarisk mat så måste du kolla in Jonas Crambys senaste bok Vegetarisk kinamat varje dag (Natur & Kultur). Lär dig från grunden, steg för steg. Mycket veganskt, en del lakto-ovo.

Recept: Vegetarisk Scallion oil-nudlar

4 portioner

10-15 salladslökar
1 dl jordnötsolja eller annan matolja
3 msk mörk soja
3 msk ljus soja
2 tsk strösocker
400 g vetenudlar

1. Spara 1 salladslök till servering och skär resterande i två stycken cirka 10 cm långa delar – en av den vita delen och en av den gröna. Spara rotbitarna, där finns det mycket smak.
2. Julienna den delade salladslöken (skär i tändstickssmala stavar). Glöm inte att hålla de gröna och de vita delarna åtskilda (de tar olika lång tid att tillaga).
3. Häll oljan i en kastrull och börja steka den vita, finskurna delen av salladslöken och roten på låg medelvärme.
4. När den har börjat mjukna häller du i den gröna delen. Låt puttra under försiktig omrörning tills salladslöken är krispig men inte bränd. Ta upp den och låt rinna av på hushållspapper. Rotbitarna kan du slänga.
5. Häll soja och socker i salladslöksoljan och låt koka ihop.
6. Koka nudlarna och häll i portionsskålar.
7. Häll på ett par matskedar salladslöksolja och rör runt.
8. Toppa med frasig salladslök och lite färsk, finskuren salladslök.