Smörgåstårta brukar oftast vara en kavalkad av olika charkprodukter och skaldjur, men den här smörgåstårtan är helt vegan och passar därför alla glada veganer, vegetarianer och vegoälskare som vill testa nytt.
Recept: Karolina Tegelaar
Istället för räkor?

Istället för räkor
Det finns faktiskt vegetariska räkor i välsorterade butik och veganbutiker. De kan dock vara lite svårare att få tag på och jag älskar faktiskt helt vanlig rökt tofu. Hittar du inte det går fast tofu också bra.

Äggfri majonnäs
Det finns flera märken äggfri (vegansk) majonnäs, bland annat från Vegme och Hellmann’s. Du kan även göra din egen, se recept här.

Istället för ägg
För att få den där ”äggiga” smaken utan att använda ägg kan du krydda med svart salt, även kallat kala namak. Det har en svavelrik smak som påminner om ägg. Finns i välsorterade matbutiker, kryddbutiker, hälsokosten och på Happy vegan.
5 skivor landgångsbröd
Skagenröra
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl crème fraiche eller yoghurt, t ex Oatly iFraiche eller Planti Cooking Fraiche
0,5 citron, rivet skal och saft
200 g, rökt tofu eller veganska räkor
0,5 rödlök
0,5 dl hackad dill
1 burk, 75 g, röd tångkaviar
0,5 tsk salt
svartpeppar
Fejkäggröra
200 g fast tofu
0,5 dl majonnäs, t ex äggfri
1-2 krm svart salt (för ”äggigare” smak), eller vanligt vitt
0,5 tsk strösocker
1 nypa svartpeppar
1 krm gurkmeja
Luftig garneringsröra
1 dl vispgrädde, t ex mjölkfri som Alpro eller Aito
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
Garnering
0,5 gurka
1 knippe dill
rädisor
5 citronskivor
1 burk, 75 g, röd tångkaviar
1 burk, 75 g, svart tångkaviar
Skagenröra
Rör ihop majonnäs, yoghurt, citronsaft och citronskal i en skål. Hacka de veganska räkorna eller den rökta tofun
hyfsat fint. Finhacka rödlöken. Vänd ner räkor/tofu, rödlök, dill och tångkaviar. Krydda med salt och peppar.
Fejkäggröra
Lägg tofun i en skål och smula sönder den med fingrarna. Rör ner äggfri majonnäs, svart salt, strösocker, svartpeppar och gurkmeja.
Luftig garneringsröra
Vispa grädden fast och fluffig. Vänd ner majonnäs och yoghurt.
Montering
Lägg en skiva landgångsbröd på ett serveringsfat. Bred ut hälften av skagenröran och lägg på nästa skiva bröd. Bred ut hälften av fejkäggröran och upprepa nu en gång till så att du har två lager av varje fyllning. Täck hela smörgåstårtan med den luftiga garneringsröran.
Skiva gurkan och tryck fast runt om. Dekorera med dill, skivade rädisor, citronskivor och kaviar. Servera!