I samarbete med Edgy Veggie
Seitan är på väg att slå igenom i Sverige på riktigt och ingen är gladare än jag. Seitan är ”vegokött” gjort på vetegluten och får ett härligt tuggmotstånd. Seitan är väldigt ”köttigt” i konsistensen och går att använda på massor av sätt – i bitar, som färs, i wraps, grytor, gratänger, wok, på grillen mm. Seitan är även fylld av mängder med grönt protein!
Här har jag använt Edgy Veggies Seitan Block i en klassisk vinterpanna med lök, champinjoner och dijonsenap.
Edgy Veggie
Edgy Veggie producerar seitan i Sverige. Seitan är baserat på vetegluten vilket gör att det blir väldigt proteinrikt och får ett härligt tuggmotstånd. Deras ”Block” är en naturell bit seitan som du kan göra vad du vill med, t ex mixa till färs, hacka, skiva eller strimla.
Vinterpanna med svamp
4 portioner
2 msk neutral olja
400 g Edgy Veggie Seitan Block
1 gul lök, finhackad
150 g champinjoner, skivade
2 ½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 ½ dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk flytande grönsaksfond
2 tsk dijonsenap
½ tsk mörk sojasås
1 tsk torkad timjan
salt
vitpeppar
Servering
kokt ris eller potatis
1. Strimla Edgy Veggie Seitan Block hyfsat fint.
2. Hetta upp oljan och stek din seitan ganska hårt så att den får fint med färg.
3. Rör ner lök och champinjoner. Låt fräsa med tills allt mjuknar och börjar få färg.
4. Häll på grädde, vatten, tomatpuré, grönsaksfond, dijonsenap, sojasås och timjan. Koka upp och låt puttra i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera med kokt ris eller potatis.